Tibetfrågan tynar bort

Långvarig konflikt. Idag är det 50 år sedan Dalai lama flydde till Indien efter Kinas ockupation av Tibet. Ifjol ledde årsdagen till våldsamma kravaller och i år är kinesiska myndigheter rädda för en upprepning. Men de står också väl rustade. Fjolårets demonstrationer har gett myndigheterna fritt spelrum att genomföra massiva politiska utrensningar.

Under strecket
Publicerad
Stora bilden: tibetanska munkar läser ur religiösa skrifter i Dharamsala i Indien. I Indien lever också Dalai Lama (lilla bilden längst ned).

Stora bilden: tibetanska munkar läser ur religiösa skrifter i Dharamsala i Indien. I Indien lever också Dalai Lama (lilla bilden längst ned).

Foto: AP MONTAGE: SVD.SE
Annons

För ett år sedan drabbades Tibets huvudstad Lhasa av de värsta kravallerna på många decennier. Nyheten nådde snabbt omvärldens medier i upptakten inför OS i Peking. Det var dock svårt att få klarhet i vad det var som egentligen hände. All information kom från partiska andrahandskällor: kinesiska staten och Tibets exilregering i Indien.

Kinesisk tv visade bilder från en utbränd klädbutik där fem butiksbiträden brändes till döds och blodiga berättelser om hur andra kineser dödats av en brutal tibetansk mobb. Enligt Kina dödades 19 människor i oroligheterna och 623 skadades. Det absoluta flertalet kineser. Vi i väst hörde om kinesisk polis som sköt dödande skott rakt in i fredliga massor av tibetanska munkar. Här fick vi se bilder från våldsamma demonstrationer i Kathmandu och Indien och hörde uppgifter om flera hundra dödade tibetaner i Tibet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons