Caféstolen finns numera i en uppsjö av färger och storlekar.
Caféstolen finns numera i en uppsjö av färger och storlekar.
Design

Thonet No 14 är stolarnas stol

Sex delar böjt trä, tio ­skruvar och två muttrar. Tillsammans bildar de Thonet No 14, den berömda caféstolen som har sålts i miljoner exemplar.

Vad har Brahms, Lenin och Hemingway gemensamt? Svaret är att de alla tre lär ha suttit på stolen Thonet No 14 under sitt yrkesutövande. En stol som varit populär i snart 160 år.

Annons

Historien bakom stolen, som brukar kallas ”stolarnas stol”, tog sin början i den lilla tyska staden Boppard 1850. Det var då den tyske möbelformgivaren Michael Thonet färdigställde sin första sittmöbel. Den fick namnet Thonet No 1 och blev föregångare till världens första serietillverkade stol – berömda Thonet No 14.

Tack vare Thonets enträgna arbete med att utveckla och förfina den så kallade böjträtekniken, då man bänder vått trä och låter det torka i sin böjda form, betraktas Thonet som en av industridesignens pionjärer.

Året efter lanseringen av Thonet No 1 belönades Michael Thonet med en bronsmedalj på Londonutställningen. Utmärkelsen blev hans internationella genombrott, men det var först nio år senare – med just Thonet No 14 – som han skrev designhistoria.

Det var inte bara den eleganta designen som gav upphov till stolens framgångar. Den enkla konstruktionen gjorde att den kunde packas, transporteras och monteras på ett sätt som för första gången möjliggjorde massproduktion inom möbelindustrin. En idé som påminner om Ikeas platta paket.

Bara mellan 1859 och 1930 såldes runt 50 miljoner exemplar av Thonet No 14 – och sedan dess har ytterligare 30 miljoner sålts.

Thonet-stolens verkliga erkännande kom 1967 då den belönades med en guldmedalj på världsutställningen i Paris. Designlegendaren Le Corbusier lär ha berömt den med orden ”aldrig har en bättre eller en elegantare design och ett mer precist och praktiskt tillverkat objekt skapats”.

Bara mellan 1859 och 1930 såldes runt 50 miljoner exemplar

Tidlös design, fenomenal funktion, och innovation som enligt vissa markerade starten för modern historia, har gjort Thonet-stolen attraktiv att kopiera och inspireras av för andra designers och möbeltillverkare.

För att nå ut till en yngre målgrupp inledde företaget Thonet 2008 ett samarbete med japanska designkedjan Muji, som tog fram en egen version av Thonet No 14. Spanska möbeldesignern Tomas Alonso har tillverkat stolen No 7 Chair, i böjträteknik, inspirerad av Thonet-stolarna. Och en av Ikeas bästsäljare genom tiderna var stolen Öglan vilken lanserades på 1960-talet och som nästan är förväxlingsbar med Thonets No 18 från 1876.

I dag tillverkas Thonets No 14 av företaget Ton, och finns i en uppsjö av olika träslag och färger. Världens mest sålda stol kommer sannolikt att kännas tidlös i många år framöver.

Till Toppen