Annons

Thomas Quick tar tillbaka erkännanden

Massmördaren Thomas Quick ska i en tv-intervju tagit tillbaka åtta erkännanden om mord, uppger överåklagare Christer van der Kwast.

Under strecket
Publicerad

Massmördaren Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numer heter, är dömd för åtta mord, senaste domen föll 2001.

I en tv-intervju med journalisten Hannes Råstam, vars avsikt är att göra en längre dokumentär om massmördaren, ska Thomas Quick tagit tillbaka samtliga åtta erkännanden.

Uppgiften kommer från överåklagare Christer van der Kwast, som agerade åklagare i rättegångarna mot Quick och som också intervjuats för medverkan i samma dokumentär.

– Eftersom jag fick uppgiften från allmänt håll, från journalisten i fråga, ville jag informera mig om saken, säger Christer van der Kwast till SvD.se.

Under tisdagen inledde han därför en förundersökning för att gå möjligheten att hålla ett förhör med Quick.

– Men när jag fick information om att han kontaktat sin försvarare lade jag ner förundersökningen igen, säger Christer van der Kwast.

Tv-journalisten Hannes Råstam arbetar på en två dokumentärfilmer om massmördaren Quick. Med en knapp månad kvar till sändning har nyheten om Quicks ångrade erkännanden skapat kaos i arbetet.

Råstam vill varken dementera eller bekräfta uppgiften om att Quick ska ha tagit tillbaka erkännandena.

Annons
Annons

– Jag tycker det är märkligt att en överåklagare går ut med en uppgift han inte fått konfirmerad. Jag kan inte säga på vilken grund han går ut med det meddelandet, mer än att han möjligen vill skada min dokumentär, säger Hannes Råstam.

Överåklagare Christer van der Kwast tar Råstams kritik med ro.

– Han får väl säga vad han vill. Jag har dessutom fått någon halvkväden bekräftelse från hans advokat Thomas Olsson att uppgiften är riktig. Enligt honom kunde jag godta vad som kommit fram i intervjun och det tolkar inte jag på något annat sätt än att uppgiften stämmer, säger van der Kwast.

Enligt överåklagaren är det inte särskilt troligt att Quicks plötsliga nekanden räcker till resning i målet.

– Det är hård praxis på resning, att ta tillbaka erkännanden räcker inte. Och resningsärenden är inget vi åklagare normalt lägger oss i, det får bli upp till Quick och hans företrädare, säger han.

Thomas Quicks advokat Thomas Olsson hade på onsdagseftermiddagen inga definitiva besked att ge.

– Uppgiften har kommit till min kännedom, men jag måste prata med Thomas, eller Sture som han numer heter, innan jag kan uttala mig vidare, säger han till SvD.se.

Tidigare artiklar om Quicksvd.sesam.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons