Annons

Thomas Östros: Utanförskapet växer

Moderaterna hävdar att utanförskapet minskar. Detta är felaktigt. Enligt en ny uträkning från Riksdagens utredningstjänst har utanförskapet de senaste tre åren ökat med över 70 000 personer, skriver Thomas Östros (S).

Under strecket
Publicerad

Sverige är ett bra land. Men allt fler möter stängda dörrar. Ekonomin går med underskott när skatten sänks med lånade pengar. Klyftorna mellan människor ökar. Vi socialdemokrater vill satsa på fler jobb – inte ökade klyftor. Sverige ska tillbaka till överskott och starka statsfinanser. Full sysselsättning är vårt mål. Utanförskapet ska minska.

Den borgerliga regeringen vann valet år 2006 på frågan om att minska utanförskapet. Lösningen på utanförskapet var enligt Anders Borg – den moderata politikens arkitekt - ökade klyftor. Idén är enkel men tydlig: hotet om fattigdom ska vara den drivkraft som tvingar människor från utanförskap till arbete. Att minska utanförskapet har använts som argument när regeringen till exempel infört en hårdare beskattning av pensionärer, försämrat arbetslöshetsförsäkringen, stängt dörrar på utbildningsområdet och när tryggheten för svårt sjuka människor försämrats.

Annons
Annons
Annons