Annons

Thomas Jisander i nytt Trustoråtal

I går väcktes ett nytt åtal i det gamla Trustormålet från 1997. Thomas Jisander, som tidigare frikänts i samma mål, åtalas på nytt för att ha lagt beslag på 21 miljoner från bolaget samt för grova skattebrott. Som vittnen i rättegången kallas Lindsay Smallbone och lord Moyne.

Under strecket
Publicerad

Investmentbolaget Trustor köptes sommaren 1997 och tömdes på drygt 600 miljoner kronor. En av dem som åtalades efter skandalen var affärsmannen Thomas Jisander. Han fälldes i tingsrätten för grov trolöshet mot huvudman och dömdes till fem års fängelse men frikändes i hovrätten.
Jisanders kollega Peter Mattsson fick tre år i tingsrätten men frikändes även han i hovrätten. Styrelseordföranden lord Moyne och vice vd:n Richard Djursén frikändes redan i tingsrätten, medan mannen som åklagarsidan anser är hjärnan bakom svindeln, Joachim Posener, försvann före polisens tillslag och har sedan dess hållit sig borta.

Sedan det visat sig att en transaktion på 2,8 miljoner dollar, cirka 21 miljoner kronor, till Jisanders konto i Liechtenstein inte fanns med i det tidigare åtalet startade Trustorutredningen på nytt.
I går väckte statsåklagare Berndt Berger vid Ekobrottsmyndigheten åtal dels för utbetalningen som ska ha genomförts av dåvarande vd:n i trustor Lindsay Smallbone på begäran av Jisander, dels för grova
skattebrott på mellan 50 och 71 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons