Recension

Villarosa SequencesThomas Jennefelt - Villarosa Sequences

Under strecket
Publicerad
Annons

Thomas Jennefelt slog Musiksverige med häpnad i körverket ”Warning to the rich”. Från denna agiterande musik, som blev hans genombrott i slutet av 1970-talet och som följts av både operor och orkestermusik, är det långt till nya ”Villarosa-sekvenser”. Här möter vi slipad musik av ett mer dekorativt slag. Det är ett väsentligt, över timslångt bidrag till den svenska a capella-katalogen som här förvaltas av St Jacobs kammarkör, solisten Jeanette Köhn och dirigenten Gary Graden.

Jennefelt, själv erfaren körsångare, har arbetat minutiöst med klangen genom att skapa egna, latin-lika ord till musiken. Inget mindre än ett nytt språk, ett slags sensuellt och ovanligt bärkraftigt nonsens-språk föds inför våra öron. Musiken är kristallklar, en mjukt vaggande minimalism som ibland suggestivt korsats med ett slags katolskt, dovt mässande.
En kreativ dj skulle med rätt groove kunna skicka in Jennefelt på topplistor. Det är inte att förringa musiken, bara ett sätt att meddela att den som lockats av sjungande munkar eller vågsvepen hos Enya, i stället bör kasta ett öra åt Jennefelts konstfullheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons