Recension

Söder om helvetetThomas Engströms superhjälte roligare och mörkare än Hamilton

Med sina böcker om Ludwig Licht skapar Thomas Engström den första svenska konkurrenten till Jan Guillous superhjälte. Men han har bättre humor, skriver Karl Berglund.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Thomas Engström (född 1975) är författare och översättare. Han skriver regelbundet i Svenska Dagbladet och Fokus.

Thomas Engström (född 1975) är författare och översättare. Han skriver regelbundet i Svenska Dagbladet och Fokus.

Foto: ANDERS MEISNER
Annons

När Thomas Engström förra året debuterade i deckargenren med ”Väster om friheten” haglade lovorden. Även om jag också såg många av de kvaliteter som då lyftes fram rycktes jag aldrig med i historien om jakten på Julian Assange-klonen Lucien Gell. Det var som att själva intrigen fick stå tillbaka till förmån för miljöbeskrivningar, faktauppgifter och one-liners.

”Söder om helvetet”, den andra boken i serien om den före detta Stasi-agenten Ludwig Licht, fungerar i mina ögon bättre. Berlin är här utbytt mot ett gudsförgätet Pennsylvania, och berättelsen börjar med att en ung man hittas död efter en överdos. Ett självmordsbrev antyder en sexuell förbindelse med demokraternas kandidat i det stundande kongressvalet, men det hela visar sig vara en smutskastningskampanj. Licht kallas in av GT, sin gamla CIA-chef i Berlin, för att ta hand om markarbetet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons