X
Annons
X
Recension

Självbiografierna (Die Ursache, 1975; Der Keller, 1976; Der Atem, 1978; Die Kälte, 1981; Ein Kind, 1982) Wittgensteins brorson (Wittgensteins Neffe, 1982) Mina priser (Meine Preise, 2009) Thomas Bernhard i storform

Thomas Bernhards ”Orsaken”, den första av fem romaner i en självbiografisk svit som gavs ut 1975–1982, inleds med ett citat från den österrikiska dagstidningen Salzburger Nachrichten, som rapporterar om att 2000 personer i Salzburg varje år försöker ta livet av sig. Svitens sista bok, ”Ett barn”, avslutas med följande mening: ”Min morfar tog sig om huvudet och sade: Så bra att det inte blir Passau, utan att jag har bestämt att du ska gå i skola i Salzburg i stället”. Så sluts en mycket Bernhardskt tecknad cirkel.

Om den österrikiske vedersakaren och spektakelmakaren Bernhards biografiska bakgrund kan man med behållning läsa i denna bokserie, som förutom nämnda titlar innehåller "Källaren", "Andhämtningen" och "Kylan" och som nu återutges i en samlingsutgåva med titeln "Självbiografierna".

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X