Annons

Johannes Salminen:Thessaloniki en evig mosaik av folk

Med den judiska flyktingströmmen från Spanien 1492 blev provinshålan Thessaloniki en rik och vibrerande hamnstad. 1830 inleddes en gradvis islamisering av staden när det Osmanska riket tog över. En ny bok tecknar bilden av Thessaloniki som evigt gränsland.

Under strecket
Publicerad

Viborg där det ligger vid Finska viken är i dag lite av en spökstad som tömd på sina ursprungliga invånare också mist alla ambitioner som handelslänk mellan öst och väst. Ett driftigt borgerskap hade här en gång sett till att trä, tjära och pälsverk byttes ut mot råsocker från Havanna och andra västvaror. Exotisk blir platsen framför allt genom utbudet av språk och nationaliteter, inte för intet skulle Jac Ahrenberg 1892 i brev till Georg Brandes kalla Viborg för Europas mest polyglotta stad näst Konstantinopel.

Det var att ta i, men hela 1800-talet igenom hade man här fortsatt att ogenerat blanda svenskt och finskt, tyskt och ryskt. Finskan fungerade bäst köksvägen och blev ett nödvändigt vardagsband mellan de här grupperna, i väntan på det slutliga genombrottet, men en bildad viborgare satte en ära i att kunna minst fyra språk - gå på alla fyra som det skämtsamt hette.

Annons
Annons
Annons