Recension

Escaping your ambitionsThe tough Alliance

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är lätt att inbilla sig att Sveriges mest inflytelserika popduo bara skolkar. Att de, som titeln utlovar, verkligen försöker fly sina ambitioner och inte har en tanke på att uppfylla några krav.
Så de smyger ut sitt andra album på egen etikett, och gör det utan någon som helst marknadsföring. Så det bör påpekas att det är mycket möjligt att Escaping your ambitions redan är slutsålt och utgånget. Allt för att understryka hur titeln faktiskt har en djupare innebörd för upphovsmännen.
Det handlar bara om att vilja se solen gå upp på Ibiza och lämna alla karbonkopior bakom sig. Vidöppna munnar formar ordlösa körer som slingrar sig kring ambienta medelhavsgitarrer. För den som studerat sin baleariska historik har deras nakna, nästan nedmonterade västkusthouse pionjärer som A Man Called Adam och One Dove som uppenbara referenspunkter.
The Tough Alliance må hävda att de försöker göra sig osynliga, ändå lämnar de medvetna
fotavtryck i vilken snö de än väljer att omge sig med. Inte minst i The Lagoon, där de låter Evelyn Waughs ständigt lika inspirerande Sebastian Flyte - i Anthony Andrews skepnad från ITV-filmatiseringen av Brideshead Revisited - formulera avskedsorden.

Annons
Annons
Annons