Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
I kväll möter Alexander Gustafsson polacken Jan Blachowicz i Hamburg. Foto: Pierre Björk
Perfect Guide

The Mauler laddar om

I januari sade han sig ha tappat motivationen och drog utomlands. Men elden kom tillbaka och i kväll gör han comeback i ringen. Vi följde Alexander ”The Mauler” Gustafsson under förberedelserna.

För nästan nio månader sedan drog Alexander ”The Mauler” Gustafsson till USA för att återfinna ”elden”. Efter ett par tunga förlustmatcher under fjolåret kände han att motivationen började försvinna. Först var det den två minuter långa fajten mot Anthony ”Rumble” Johnson på hemmaplan i Tele 2 Arena. Sedan en titelmatch mot Daniel Cormier i Texas. Någonting saknades – annars hade han aldrig gått på två sådana smällar.

Annons
X

Ibland när man är nere säger man saker spontant som man kanske egentligen inte menar, som det där med den tappade elden.

Tanken var att han skulle vara borta flera månader och bo i San Diego, men det blev bara fyra veckor i USA. Och nu sitter han utanför en nyinköpt enplansvilla med pool i södra Stockholm, käkar kyckling med råris och rycker på axlarna när frågan om den där tappade elden kommer på tal.

– Sånt där kommer och går. Och ibland när man är nere säger man saker spontant som man kanske egentligen inte menar, som det där med den tappade elden. Men nu är jag otroligt taggad igen.

I kväll hoppas Alexander få sin revansch. Då möter han polacken Jan Blachowicz i Hamburg och inför den matchen gäller dubbla träningspass på All stars gym inne i centrala Stockholm. Morgnarna inleds med löpturer i något av skogsområdena runt huset.

Mer än någon annan är det han som förändrat bilden av Mixed Martial Arts i Sverige. Med sin blandning av flera olika kampsporter kunde det, för ett otränat öga, se ut som ett organiserat ”barslagsmål”, för att låna Alexander Gustafssons egna ord. Numera är den allmäna uppfattningen att det är en riktig sport (även om det fortfarande finns en hel del kritiska röster).

– Först trodde folk att vi var spritt språngande galna, men nu förstår många hur seriösa vi är och att det inte bara rör sig om att veva hejvilt utan om ett taktiskt spel. Du måste ha en plan för allt du gör, säger han.

Jag är 29 år, men det känns som att jag levt två livstider.

Hans mediala framtoning har förstås hjälpt till. Det här året har han dels släppt sin självbiografi, skriven tillsammans med författarna Martin Svensson och Leif Eriksson, och varit sommarpratare (”där hade man ju nytta av boken – det skulle ju handla om mitt liv”).

– Jag är 29 år, men det känns som att jag levt två livstider. Det smärtsammaste var när jag fick höra hur min familj tagit det när jag till exempel satt frihetsberövad efter att ha dömts för grov misshandel. För mig var det ingen big deal då, men jag insåg inte hur de led och fick skämmas.

MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson med hunden Ghost.
MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson med hunden Ghost. Foto: Pierre Björk

De struligaste åren var mellan 2002 och 2006 då Alexander Gustafsson fortfarande var tonåring. Anledningarna till att det gick fel tror han bland annat berodde på tristessen i Arboga och på att han hatade skolan och inte riktigt fann sin plats i tillvaron.

– Idrott var kul och jag gick ut högstadiet med fullständiga betyg som jag i och för sig fick plugga upp. Men gymnasiet blev det inget av, då fick jag ett fängelsestraff istället.

Det är ensamt där uppe i ringen, det blir väldigt, väldigt personligt.

Han hamnade på en institution i Västergötland där han bland annat fick prova både dykning – instruktör var drömjobbet under en tid – och sedan MMA. Det var då han hittade hem och efter straffet flyttade han till Göteborg för att börja träna professionellt och komma bort från sitt förflutna. Efter ett tag omlokaliserade han sig till Stockholm för att komma närmare familjen och få fler sparringpartners.

– Idag finns det MMA-gym överallt, förut var det svårare att hitta. Jag gillar att man kan börja träna sporten direkt också, så att man inte går pass där man bara boxas eller sparkas eller brottas. Jag vill göra allt och det finns en massa att lära sig och utveckla.

Han tar några tuggor av sin kyckling innan fokus skiftar till något som händer längre bort på gräsmattan.

– Sluta. Han bor också här, skriker han plötsligt med en ton som man inte skulle vilja ha riktad mot sig.

Det är hunden Ghost, en stor American Bully, som återigen attackerat The Maulers automatiska gräsklippare.

Sambon Moa skrattar lite åt honom.

– Han är lite mindre stresstålig inför matcherna, men det är inte så farligt. Det kan brinna lite fort, och du har kort stubin när du är pressad, men det kan man ju förstå. Med tanke på hur mycket du tränar och hur trött du är så brukar du ändå kunna hålla humöret uppe ganska bra.

Tidigare i år släppte Alexander Gustafsson en självbiografi, skriven tillsammans med författarna Martin Svensson och Leif Eriksson.
Tidigare i år släppte Alexander Gustafsson en självbiografi, skriven tillsammans med författarna Martin Svensson och Leif Eriksson. Foto: Pierre Björk

De har bott i huset sedan i våras, ungefär sedan de återvände från USA-sejouren.

– Det är bra för hundarna och jag trivs med avskildheten, säger Alexander Gustafsson. Det är skönt att ha ett garage och kunna greja och hålla på. Och får man en unge i framtiden så är det också bra, för jag växte upp i hus och vill att mina barn också ska få göra det.

Du har ju bevisligen tjänat bra, men vilken har varit din största stund i karriären?

– Debuten i UFC där jag vann på storslaget sätt. Sen vissa träningsläger, alla resor och att tävla i Globen.

Och den värsta?

– Att torska på hemmaplan 2015 mot Anthony ”Rumble” Johnson. Den var tuff alltså. Det är absolut jobbigast att förlora hemma. Förluster är ju tuffa över huvud taget. De är förödande för karriären och det är ensamt där uppe i ringen, det blir väldigt, väldigt personligt.

Mycket står på spel och jag vet att han vill ta allt jag har och det räcker för mig.

Hur har du förberett dig inför att möta Jan Blachowicz?

– Jag har kollat på matcher och identifierat svagheter. Han är ganska långsam, jag är lite snabbare. Så det blir mycket fotarbete på gymmet, jag ser till att röra mig snabbt och öva på precisionen.

Vilket är det långsiktiga målet?

– Att vinna den här matchen och ta det därifrån. Sen siktar jag på världsmästarbältet en vacker dag. Men det är svårt att säga hur långt bort det ligger.

Vad händer när man går in på arenan? Har du någon särskild ceremoni?

– Det är en dag på kontoret. Det är dags att jobba. Men jag hänger med mitt team och mina coacher och försöker garva och slappna av och spara energi. Det är ingen idé att hetsa innan matchen, bäst är att bara njuta av stunden istället. Men det är inte svårt att tagga när det väl gäller. I ringen väntar en snubbe som vill spöa på dig så mycket som bara är möjligt. Mycket står på spel och jag vet att han vill ta allt jag har och det räcker för mig.

Till Toppen