Annons
X
Annons
X

The Guardian tvingades förstöra hårddiskar med läckta dokument

Brittiska myndigheter hotade The Guardian med rättsliga åtgärder om inte tidningen förstörde eller överlämnade dokument som härrörde från den spionanklagade amerikanen Edward Snowden. Samdigt berättar partnern till journalisten som Snowden läckte till för första gången om hur han hölls kvar på Heathrow.

(uppdaterad)
Entrén till brittiska The Guardian och systertidningen The Observer på måndagskvällen.
Entrén till brittiska The Guardian och systertidningen The Observer på måndagskvällen. Foto: RAPHAEL SATTER/AP

Tidningens redaktör Alan Rusbridge redogör på tidningens sajt för hur hoten framförts vid flera möten med regeringstjänstemän, sedan tidningen publicerat läckta dokument från den amerikanske underrättelseanalytikern Snowden.

Senare kom två säkerhetsagenter från spionorganet GCHQ till tidningshuset för att personligen övervaka hur hårddiskar med läckta dokument ”pulveriserades” i källaren.

Rusbridge försäkrar dock att The Guardian kan fortsätta att publicera Snowdens avslöjanden, från utlandet.

Annons
X

Tidningens beslut att offentliggöra hotet från myndigheterna verkar vara det senaste steget i en upptrappad konflikt med myndigheterna kring rapporteringen om USA:s och Storbritanniens elektroniska övervakning.

I söndags kvarhölls David Miranda, partner till den amerikanske journalisten Glenn Greenwald som Edward Snowden läckte information till, i nio timmar på Heathrow-flygplatsen med hänvisning till terrorlagar. Han fråntogs bland annat sin mobiltelefon, bärbara dator och kamera.

Nu berättar han för the Guardian för första gången om vad som hände på flygplatsen. Han berättar om hur myndigheterna försökte få honom att avslöja lösenord till hans dator och telefon.

– De hotade mig och sade att jag skulle åka in i fängelset om jag inte samarbetade, säger David Miranda till the Guardian.

– De behandlade mig som om jag var kriminell och planerade att attackera Storbritannien. Det var utmattande och frustrerande, men jag visste att jag inte gjort något fel.

Miranda är brasiliansk medborgare och lever med Greenwald i Rio. Han säger nu att han inte fick ringa något samtal och inte heller fick en tolk, då engelska inte är hans modersmål.

– Jag var i ett annat land med andra lagar i ett rum med sju agenter som frågade mig en massa frågor. Jag tänkte att nu kan vad som helst hända. Jag tänkte att jag skulle kunna hållas kvar under en mycket lång tid.

Agenterna frågade honom även om demonstrationer i Brasilien och om han kände personer i regeringen. Efter åtta timmar fick han en Coca cola från en maskin i korridoren. En timme senare släpptes han.

Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se

London TT-AFP-Reuters

Annons
Annons
X

Entrén till brittiska The Guardian och systertidningen The Observer på måndagskvällen.

Foto: RAPHAEL SATTER/AP Bild 1 av 2

Edward Snowden.

Foto: REUTERS Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X