Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

P J Anders Linder: Thatcher var en svart svan

I
hela livet har man bara sett vita svanar. Man har stått nere vid strandkanten där vita svanar glidit förbi i upphöjt majestät. Man har försökt locka vita svanar med smulor från gårdagens frukostbröd. Man minns HC Andersens saga. Svanar är vita. Så är det bara.

Den kunskapen fungerar som vägledning i vardagen ända till den stund då man upptäcker en svart svan bland de vita. I bästa fall drabbas man då av en insikt som går utöver den ornitologiska: man får sig en tankeställare om fördomar och förhastade slutsatser. Man inser att det faktum att något alltid har brukat se ut eller vara på ett visst sätt inte betyder att det alltid måste vara precis så. Saker och ting kan vara annorlunda. Exemplet kommer från filosofen och vetenskapsteoretikern Karl Popper.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Margaret Thatcher var en svart svan. Genom att hennes gärning visade sig vara möjlig upphävdes en föreställning om samhällsutvecklingens nödvändighet som hade kommit att uppfattas som en politisk naturlag. Det är detta som delar av vänstern än i dag inte kan förlåta henne. Hon rubbade deras cirklar. Hon tog deras självsäkerhet ifrån dem.

  Annons
  X

  Från andra världskrigets slut till Thatchers första valseger 1979 hade det setts som en självklarhet att samhällena i Väst skulle utvecklas i en given riktning. Politiker, experter och byråkrater skulle ta över fler och fler uppgifter från de oupplysta medborgarna. Den fria företagsamhetens stökiga, ostyrda experimenterande skulle begränsas och ersättas med central överblick och styrning. Den offentliga sektorn skulle expandera. Skatterna skulle höjas. Exakt hur långt och kategoriskt det hela skulle gå var det nog inte många som hade klart för sig, men på riktningen var inte att ta miste.

  Vissa välkomnade utvecklingen och ville skynda på den. Andra var skeptiska eller kritiska men också resignerade, och de gjorde det till sin uppgift att bromsa och mana till försiktighet och realism. Visst fanns också de som ville något verkligt annorlunda, men de var få och betraktades som excentriker eller värre.

  En del vill göra Margaret Thatcher till principfast ideolog. Andra pekar på hennes uppfostran, som förmedlade dygder som flit, sparsamhet, pålitlighet och ansvar för det allmänna bästa. I en förklaring finns bägge med. Thatcher var välbekant med både Nobelpristagaren FA Hayeks varningar för en expanderande statsmakt och monetarismens idéer, men utan hennes personliga värderingar hade idéerna inte fått jordmån och kraft.

  Redan den starka övertygelsen om något som gick tvärs emot tidsandan gjorde henne speciell i politikens högre sfärer, men det riktigt remarkabla var att hon dessutom stod upp för sin övertygelse i stort sett oavsett hur hårt det blåste. Hon nöjde sig inte med att hantera Storbritanniens stagnation och bromsa färden mot det genomreglerade samhället. Hon ville leda sitt land till framgång och var övertygad om att det skulle gå: bara det blev som hon ville.

  Hon gav inte upp på förhand. Det gjorde henne till en svart svan.

  Järnviljan ledde till sist till hennes fall, men dessförinnan möjliggjorde den en rad av triumfer som förändrade Storbritannien och fick återklang långt utanför landets gränser.

  Före Thatcher var utvecklingen ödesbestämd, efter Thatcher var en annan värld möjlig: Det gick att minska den offentliga och öka den privata sektorn. Det gick att satsa på entreprenörskap och konkurrens i stället för korporatism och industripolitik. Det gick att öka i stället för att minska friheten för enskilda arbetsgivare och anställda.

  Margaret Thatcher har blivit en symbol för tillkomsten av detta nya, öppna och spelbara läge, där det ingalunda är givet att borgerliga politiker ska styra, men där framtiden inte är intecknad och given. Till dels beror det på vad hon verkligen gjorde, till dels på vad som projiceras på henne. Men ta inte miste, det är här man hittar skälet till att hon inte lämnar en vänster någon ro.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X