Annons
X
Annons
X
Musik
Recension

Kärlek är för dom Thåström visar åldern

Sätt en akustisk gitarr och en anteckningsbok i händerna på någon, till och med en punkare som Joakim Thåström, och det är som ett frikort att prata om sina drömmar.

Thåström under en konsert förra året på Zinkensdamm IP i Stockholm.
Thåström under en konsert förra året på Zinkensdamm IP i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Kärlek är för dom

Artist
Thåström
Genre
Visor
Musikbolag
Sonet/Universal

Betyg: 3 av 6

I en intervju i Jörvars Gosskör 1983 säger Thåström själv att han föredrar slagordstexter. Som de som Norman Whitfield skrev till The Temptations. Mjukare saker, som kärlekstexter, gör inte alls samma intryck. Men när fan blir gammal blir han religiös, och på Kärlek är för dom känner sig Thåström både väldigt gammal, och ganska kärlekskrank.

Kort biografi med litet testamente, första låten på skivan, är ett undantag där tankarna på livets slut uttrycks enkelt och rakt på. Att få höra historier från Thåströms 52 år långa liv, i punktform och utan poetiska omskrivningar, är spännande.

Den druckne matrosens sång påminner om att det inte är något fel på att hitta på historier när man skriver visor. Thåström hinner också en gång för alla komma ut som proggare och gör en fin cover på Nationalteaterns cover på Bob Dylan, Men bara om min älskade väntar. Och så erkänner han att han trots alla landsflykter är ”typiskt svensk”.

Annons
X

Däremellan blir det ändå ganska många kärlekssånger. Och en hel del dagbokspoesi. Thåströms röst är mixad högt över musiken, så det finns inget sätt att slippa undan heller. Hur är en tjej, till exempel, när hon är ”som en ros doppad i svavel”? Har hon väldigt små problem med bladlöss? Och vad gjorde han när han ”simma i hennes blå ocean”? Är det samma sak som när en av tjejerna i Sex and the city säger att hennes kille ätit en annan kvinnas sushi, för att barnen runt bordet inte ska förstå?

I Ebba Grön-låtar som Flyktsoda och Till havs skrev Thåström slagordstexter som ingen annan. De är så smarta och catchy att de kunde ha varit skrivna av någon på en reklambyrå – förutom att de faktiskt är bra då. Kärlek är för dom är den tjugoförsta skivan genom livet, och precis som den förra, Skebokvarnsv. 209, innehåller den mer visor än industri. Men nu, så här på ålderns höst, när tempot sjunkit och elen försvunnit, närmar sig Thåström ibland något som mer påminner om trötta parodier på Ulf Lundell.

Annons
Annons
X

Thåström under en konsert förra året på Zinkensdamm IP i Stockholm.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X