Thailands chefsmeteorolog syndabock för katastrofen

Thailands chefsmeteorolog omplacerades i går. Han har fått hård kritik för att han inte utfärdade någon tsunamivarning efter jordbävningen den 26 december. Premiärminister Thaksin Shinawatra meddelade också att en undersökning ska genomföras för att ta reda på vad som gick fel.

Under strecket
Publicerad
Annons

- När en jordbävning som mäter 8,9-9 på Richterskalan inträffar vid Sumatra så är det välkänt att tsunamier kan bildas. Men varför kom ingen varning? Jag vill verkligen få reda på sanningen, sade Shinawatra.
Inget av länderna runt Indiska oceanen utfärdade någon varning. Nästa vecka håller FN ett möte i Mauritius där skapandet av ett globalt varningssystem för alla små önationer ska diskuteras. Det som redan finns på Hawaii för Stilla havet ska tjäna som förebild.

En talesman för FN varnade för att antalet döda, 150 000, kommer att stiga dels för att man hittar fler döda, dels för att de som överlevt katastrofen blir sjuka och dör. FN:s katastrofsamordnare Jan Egeland talade om flera 10 000-tals ytterligare omkomna bara på ön Sumatra i Indonesien. I staden Meulaboh, som ligger bara 15 mil från jordbävningens centrum, tror myndigheterna att 40 000 av stadens uppskattningsvis 120 000 invånare har omkommit. Staden och stranden är så förstörda att myndigheterna planerar att återuppbygga Meulaboh längre upp
på land.

Annons
Annons
Annons