Thailand skakas av våldsdåd

Under strecket
Publicerad
Annons

BANGKOK Det brutala våldet i södra Thailand fortsätter att skörda fler dödsoffer. I veckan sköts tre muslimska lärare ihjäl, och en man som sålde buddistiska munkkåpor fick halsen avskuren. Muslimerna i söder vill bryta sig ur Thailand, något som är otänkbart för myndigheterna.
Minst 700 människor - både buddister och muslimer - har dödats i attacker och motattacker sedan våldet började eskalera för ett och ett halvt år sedan.
I onsdags satt en försäljaren utanför ett kafé i Narathiwat, en av de tre provinser längst i söder där våldet varit som värst, när en revolverman på motorcykel sköt honom i ryggen. Han stapplade in på kaféet, men attentatsmannen klev av sitt fordon och följde efter, grep tag i honom och skar av hans huvud med en kniv. Han tog därefter med sig huvudet i en plastpåse.
Attacken mot den buddhistiske mannen kom bara en dag efter att tre muslimska lärare skjutits i den intilliggande provinsen Pattani. De höll aftonbön i ett av männens hem när en grupp revolvermän bröt sig in och
öppnade eld. Offren var alla i tjugoårsåldern och arbetade som frivilliga lärare vid en religiös skola på orten. Samtidigt sköts en biträdande bychef i Yala, den tredje provinsen i söder där mord och våld nu förekommer nästan dagligen.
I tisdags exploderade dessutom en bomb utanför en bank i Narathiwat. Fyra bilar och en motorcykel förstördes, men ingen omkom.
Thailand är ett i huvudsak buddistiskt land, men muslimerna är i majoritet längst i söder på gränsen till Malaysia. De är också etniska malajer och talar samma språk som på andra sidan gränsen. Att de kommit att hamna på den norra sidan beror på gränsdragningen mellan det då brittiska Malaya och det självständiga Thailand, eller Siam som det hette tidigare. Spänningar mellan lokalbefolkningen i söder och de thailändska myndigheterna - och nybyggare som flyttat söderut - är därför inget nytt.
På sjuttio- och åttiotalen pågick ett mindre gerillakrig i söder, där lokala rörelser slogs för självständighet för området. Men det var i huvudsak ett
djungelkrig, som nu ebbat ut. Vad som kommit istället är attacker utförda av män på motorcyklar inne i städer och andra bebyggda områden. Kraven är dock i princip desamma: separering från Thailand. De nya militanterna har också större kontakter med likasinnade i Malaysia, Indonesien och södra Filippinerna, vilket gett konflikten en regional dimension som inte fanns tidigare.
De thailändska myndigheterna har försökt allt från våldsamma militära aktioner till generösa löften om utvecklingshjälp, men inget tycks hjälpa. Nu senast har en före detta premiärminister och välaktad statsman, Ananda Panyarachun, sänts till söder för att skapa nationell försoning, men det har heller inte lyckats stoppa våldet.
Tanken på någon form av autonomi för de muslimdominerade sydliga provinserna, vilket en del ledare i grannlandet Malaysia har föreslagit, har hittills tillbakavisats bestämt av de thailändska myndigheterna. För dem - och den stora majoriteten thailändare - är Thailand ett enhetligt land, som inte kan
styckas upp i självstyrande enheter.
Men så länge ingen kan finna en lösning på problemet i söder kommer våldet också att fortsätta, med konsekvenser långt utanför det aktuella området. Visserligen ligger Pattani, Narathiwat och Yala långt från de badorter i söder dit västerlänningar reser, men våldet har i alla fall skrämt iväg många turister och inverkat negativt på en näring, som ännu inte hämtat sig från tsunamin i december förra året.
Och mordet i onsdags var med all säkerhet inte det sista i vad som tycks vara en olöslig konflikt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons