Texten lever sitt eget liv

KREATIVA LÅTTOLKNINGAR. Frälsningsarmén sjunger om barnarov, Teddybjörnen ­Fredriksson ägnar sig åt barnaga och från himlen regnar skinka. Det är bara några exempel på hur låttexter kan få helt andra innebörder när lyssnaren hör fel. Joakim Arhammar har samlat de bästa felhörda låtarna i en ny bok.

Under strecket
Publicerad
Något får man hitta på.

Något får man hitta på.

Foto: SCANPIX
Annons

Om vi snubblar över ett svårt ord i en roman slår vi upp det, eller så läser vi bara vidare. Har vi svårt att hänga med i en filmintrig frågar vi vår kompis vad som egentligen händer, eller så koncentrerar vi oss extra noga för att foga samman de dramaturgiska pusselbitarna.

Men när vi inte riktigt hör vad någon sjunger, vad gör vi då? Hittar på en ny text såklart. Ofta helt omedvetet, vi hör ju vad vi hör. Några år senare får vi kanske skämmas när någon påpekar att vi sjunger fel. Först då slår det oss hur märkligt det var att Bee Gees sjöng om att åka på Finlandskryssning – ”Ah ah ah ah, Stena Line” – att den väne Nic Schröder var så politiskt inkorrekt att han slängde ur sig raden ”hey nigga chick chick” och att Mauro Scocco vågade sig på en så ekivok skildring av storstadens ensamhet i texten till Sarah: ”jag väntar i hörnet med säden i näven”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons