Annons

”Testosteron är inte så kraftfullt som många trott”

Tävlingslust, dominans och svårtyglad sexualitet hos män förklaras ofta med högre testosteronhalter och könsskillnader i hjärnan. Men det är förenklat och delvis felaktigt, hävdar psykologiprofessorn Cordelia Fine, som har granskat ett hundratal studier.

Publicerad
Under brunst kan lejoninnor se till att para sig upp till 100 gånger om dagen med flera olika lejonhannar. Bilden av den sexuella selektionen är ofta förenklad och färgad av forskares ”könade” glasögon, säger  psykologiprofessorn och författaren Cordelia Fine.
Under brunst kan lejoninnor se till att para sig upp till 100 gånger om dagen med flera olika lejonhannar. Bilden av den sexuella selektionen är ofta förenklad och färgad av forskares ”könade” glasögon, säger psykologiprofessorn och författaren Cordelia Fine. Foto: Ferrero Labat/IBL och Nicole Cleary/Future Vintage Studio

Testosteronstinna män som inte kan kontrollera sin sexualitet. Alfahannar som armbågar sig fram till styrelseposterna. Kostymklädda finanshajar vars våghalsiga affärer får världens börser att åka berg- och dalbana.

Under brunst kan lejoninnor se till att para sig upp till 100 gånger om dagen med flera olika lejonhannar. Bilden av den sexuella selektionen är ofta förenklad och färgad av forskares ”könade” glasögon, säger psykologiprofessorn och författaren Cordelia Fine.

Foto: Ferrero Labat/IBL och Nicole Cleary/Future Vintage Studio Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons