Annons

Folkhälsomyndigheten vill öka testningen

Trots begynnande materielbrist, vill Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell se ännu fler tester än de runt 200 000 som utförs varje vecka.
Trots begynnande materielbrist, vill Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell se ännu fler tester än de runt 200 000 som utförs varje vecka. Foto: Pontus Lundahl/TT

270 miljoner kronor – varje vecka. Så mycket betalar staten för den testning för covid-19 som just nu pågår över hela landet. Nu vill Folkhälsomyndigheten att antalet tester ska öka ytterligare.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

Under vecka 44 genomfördes 193 293 tester för pågående infektion av covid-19. Detta till en kostnad av 1 400 kronor per test, enligt den schablonsumma som regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) tidigare har kommit överens om.

– Det innefattar hela kedjan och den infrastruktur som behövs. Från det att en läkare ordinerar testet, själva provtagningen med den efterföljande analysen, till svaret till den med symtom och till sjukvården, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Annons
Annons
Annons