Annons
X
Annons
X

Testa din affärsidé med en enkel webbshop

För under hundralappen kan du öppna din egen e-handelsbutik – det perfekta sättet att starta eget i liten skala och lära känna sin kundkrets.

Att starta en egen butik på nätet är i princip lika enkelt som att betala sina räkningar på Internet. Lite förenklat räcker det med en dator med Internetuppkoppling.

Att bli en framgångsrik e-handlare kräver lite mer. Ändå kan en nätbutik vara det perfekta sättet att pröva sina vingar utan att ta onödigt stora risker, menar Linda Hedström, omvärldsanalytiker på branschorganisationen Svensk Handel och ansvarig för E-handelsfrågor.

– Du kan jobba när det passar dig. Kanske har du ett jobb och vill inte säga upp dig förrän du ser att det finns efterfrågan på dina produkter. Det är ett perfekt sätt att testa sina idéer på, innan du drar igång i större skala, säger Linda Hedström.

Annons
X

Vill du göra det enkelt för dig kan du köpa en fix och färdig webshop. Det finns en rad olika leverantörer av e-handelsbutiker som erbjuder olika paket till mycket olika priser.

Exempelvis säljer Textalk ett e-handelspaket som kostar 66 kronor i månaden. Det passar entreprenören som bedriver försäljning i mindre skala, eftersom det tillkommer en avgift på 3 procent på köpebeloppet.

Ebutik.se säljer en standarbutik som kostar 340 kronor i månaden och en utökad butik som kostar 690 kronor. Dessutom tillkommer en installationsavgift på 1.995 kronor.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jetshop är en av de större leverantörerna av e-butiker i Sverige. Jetshop säljer bland annat en e-shop för 995 kronor i månaden plus en startavgift på 7 900 kronor. Men då ingår till exempel fri support, unik design, hjälp med affärsutveckling och utbildning och produktion.

  Vilken E-handelslösning som är bäst i det enskilda fallet beror på ambitionsnivån.

  – Man måste fundera över vilken försäljning man räknar med. Det styr vilka resurser du behöver. Kommer du bara att ha en försäljning över nätet på några hundra tusen per år – en ”sidan-av-verksamhet” – ska du titta på enklare lösningar, säger Christian Zanders, vd på Jetshop.

  Om man redan har – eller är ganska säker på att man kommer att få - en försäljning på någon eller några miljoner bör man titta på mer professionella lösningar.

  – Välj en lösning med mer fasta avgifter där kostnaden inte är volymberoende och titta än på systemets möjlighet att växa vidare med exempelvis integration till affärssystem, flexibilitet kring webdesign och säkerhet i drift och support, säger Christian Zanders.

  Och det lönar sig att shoppa runt. Priser och funktionalitet skiljer sig åt väldigt mycket. Det vanligaste feletsom en färsk e-handlare gör är att han eller hon inte utarbetar en tillräckligt bra plan för hur butiken ska nå fram till de potentiella kunder, menar Christian Zanders.

  – Många kunder har en budget för marknadsföring som är i princip noll, men kör med gerillamarknadsföring - via bloggare, egna bloggar och Facebook. Våra kunder säger samtidigt att nöjda kunder är den viktigaste marknadsföringskanalen, säger Christian Zanders.

  Tim Svensson,vd för ebutik.se, menar att de vanligaste frågorna också rör just marknadsföring och hur kunderna ska hitta butiken på nätet.

  Vad säger ni då?

  – Vi rekommenderar att man arbetar aktivt med att synas i sökmotorerna, i olika bloggar och forum där de potentiella kunderna finns. Många har begränsad kunskap om dessa olika kanaler och det är lite av en djungel, säger Tim Svensson.

  Ett tips när det gäller marknadsföring är att utnyttja den hjälp som många e-butiksleverantörer erbjuder i form av utbildningar, support och annan hjälp med marknadsföringen på Internet. En annan fråga är vilka betalningsmetoder som är säkra och fungerar bäst i respektive bransch.

  Minst två alternativ rekommenderas - exempelvis kortbetalning och faktura eller kortbetalning och förskottsbetalning - så att kunden har ett alternativ om den inte vill lämna ut kortuppgifter eller personnummer.

  - Det vanligaste är nog fortfarande att man handlar upp betaltjänsterna av respektive leverantör. Men bland andra vi, och även andra leverantörer, erbjuder lösningar där man inkluderar betaltjänster – som kortbetalningar och fakturabetalningar – i färdiga paket, säger Christian Zanders.

  Den som kännersig sugen på att starta sin egen webshop kan få kostnadsfri rådgivning av i princip samtliga e-butiksleverantörer. I princip samtliga erbjuder också möjligheten att skapa en egen testbutik som man kan prova kostnadsfritt under en kortare period.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X