Annons

Testa alla 60-åringar för tarmcancer

Många av de cirka 40 000 svenskar som i dag lever med tarmcancer har fått diagnosen sent. Det finns tydliga orättvisor när det gäller möjligheten att få sjukdomen diagnosticerad och behandling. Därför bör Sverige erbjuda screening i alla landsting från 60 års ålder, skriver bland andra kirurger och onkologer.

Under strecket
Publicerad

Det finns stora orättvisor för patienter som får tarmcancer. Orättvisorna gäller såväl möjligheten att få sjukdomen diagnosticerad som att ge bästa behandling till den som har drabbats. Detta sker trots att vi pratar om en av våra tre vanligaste cancerformer. Efter bröst- och prostatacancer är tarmcancer den näst vanligaste cancerformen hos både kvinnor och män.

Många av de cirka 40 000 svenskar som i dag lever med tarmcancer har fått diagnosen sent, vilket ofta beror på att patienten har missbedömt sina besvär och trott att det rört sig om någon banal åkomma som hemorrojder eller liknande. Kanske upplevs det besvärande att ta upp sina förändrade toalettvanor eller blod i avföringen med doktorn? Lika ofta är det tyvärr en försenad diagnos på grund av att doktorer inte är lyhörda för patientens symptom och inte är tillräckligt alerta för att inleda en utredning.

Annons
Annons
Annons