Teslas Elon Musk siktar på ett grönare universum

SERIEENTREPRENÖR Elon Musk är 43-åringen bakom Tesla Motors, som i dag säljer 25 000 elbilar om året men har ett högre börsvärde än AB Volvo – över 200 miljarder kronor. Musk vill fixa klimatproblemen i världen med elbilar och solenergi och kolonisera andra planeter men frågan är: Är allt bara ett luftslott? SvD Näringslivs motorredaktör Jonas Fröberg berättar historien om Tesla.

Under strecket
Publicerad
Elon Musk.

Elon Musk.

Foto: BRIAN VAN DER BRUG/LA TIMES
Annons

Klockan slår tio den 1 september 2008, två veckor innan finanskrisen inleds. De första kyliga höstvindarna drar in över Öresund och jag står vid ett öde Turning Torso i Malmö. Tillsammans med en motorreporter från en konkurrenttidning ska vi som första svenska journalister provköra en ny elsportbil som sägs göra 0–100 kilometer i timmen på 3,9 sekunder.

Det känns spännande. Vi väntar. Teslas Nordenrepresentant som ska finnas i Köpenhamn svarar inte på mobilen. Vinden sveper sakta över nötta långa grässtrån på åkern utanför den förvridna skyskrapan. Plötsligt svänger en svart Lotusliknande sportbil upp framför oss. Ljudlöst. Det är en av Europas tre Tesla Roadster som susat över Öresundsbron. Allt känns improviserat och tafatt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons