Annons
X
Annons
X

Tesla Model X: Dyr el-suv – med generande detalj

Premium

Svulstig som en stor ballong, men förvånansvärt praktisk. Priset gör dock att nya el-suven Tesla Model X nästan bara passar tjänstebilsförare som får kraftigt sänkt förmånsvärde.

Model X är en stor bil, drygt fem meter lång och nästan två meter bred. Trots det känns den smidig att köra även i stadstrafik.
Model X är en stor bil, drygt fem meter lång och nästan två meter bred. Trots det känns den smidig att köra även i stadstrafik. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den har varit som en tv-pejlare, föremål för många febriga samtal, men sedd av få i verkligheten.

Model X är en stor bil, drygt fem meter lång och nästan två meter bred. Trots det känns den smidig att köra även i stadstrafik.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 11

Tesla Model X har egentligen ganska enkla, nedtonade karosslinjer – men den sticker ändå ut i trafiken och väcker en hel del uppseende.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 11
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 11

Antalet fysiska knappar är minimalt, nästan alla bilens funktioner styrs via den stora pekskärmen. Det fungerar mestadels utmärkt.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 4 av 11

Tesla Model X sväljer det mesta, särskilt om bara fem sittplatser utnyttjas. Men de sluttande bakpartiet och de fast monterade bakstolarna (andra raden) begränsar.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 5 av 11

De elektriskt manövrerade bakdörrarna har en sinnrik mekanism med delning mitt på. De öppnas först rakt uppåt, nära karossen och kan alltså även nyttjas i trånga utrymmen. Sensorer ska se till att de inte slår i något i sidled eller ovanför.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 6 av 11
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 7 av 11

Två uppfällbara extrasäten i bagageutrymmet skapar flexibilitet. Men stolarna har karaktären av nödsäten – det är extremt instängt att färdas längst bak.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 8 av 11

Livet med elbil bygger på att man kan ladda hemma över natten. Men många offentliga laddplatser bjuder på ström, som här vid ett stor varuhus.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 9 av 11
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 10 av 11

Elmotorer tar inte så stor plats, så även framtill finns ett bagageutrymme. Den totala lastvolymen är mycket god.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X