Annons
X
Annons
X

Svenskar väljer bort Turkiet efter terrorn

Terrorattackerna sätter sina spår bland svenska turister. De flesta fortsätter att resa som tidigare, men väljer mer noga och låter bli att resa till länder och resmål som drabbats på senare tid. Hårdast slår de ändrade vanorna mot Turkiet.

Av TT

Foto: TT

– Oroligheterna i Turkiet har främst påverkat resandet till Istanbul. Antalya-kusten faller, men tillhör fortfarande topp tio, även om nergången började redan tidigare, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR-ansvarig på resebyrån Ticket.

Undersökningsföretaget Novus ställde på Tickets uppdrag frågor om resande i februari, före de senaste attackerna i Turkiet och Belgien.

– När terrordåden riktas mot turister, som tidigare i Tunisien och Egypten blir effekten stor. Vid andra händelser, som till exempel attackerna i Paris, har det som regel tagit några veckor, sedan återkommer bokningarna, säger Starkman Ahlstedt.

Annons
X

Den allra största gruppen, 36 procent, säger att de inte påverkas utan fortsätter att resa som förut. Men 50 procent av de tillfrågade säger att de läser på mer än tidigare eller väljer andra länder eller resmål. Var tionde tillfrågad säger att de reser mindre eller inte alls på grund av oroligheterna i världen.

Även flyktingarna påverkar resandet. De grekiska öarna Kos och Samos som tagit emot många flyktingar har klart ett minskat bokningstryck.

Annons
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X