Annons
X
Annons
X
Terrordåden i Köpenhamn

Världen reagerar starkt på attentaten i Köpenhamn

Dådet i Köpenhamn väcker avsky och ramaskri på många håll i världen. Många pekar på likheterna med tvilling-attackerna mot Charlie Hebdo och den judiska kocherbutik i Paris. ”Dåden är ren copycat av attackerna i Paris”, skriver New York Times. Flera menar att attacken varken var oväntad eller förvånande, och varnar för fler terrordåd i Europa. ”Det var inte en fråga om utan när”, skriver Jyllands-Posten. Från isreaeliskt håll uppmanar premiärminister Benjamin Netanyahu återigen europeiska judar att emigrera till Israel; ”Israel är ert hem”, säger han enligt Jerusalem Post. SvD har samlat reaktioner från omvärlden.

Bild 1 av 9

Berlingske Tidene: Tidningen rapporterar om en blek och samlad Helle Thorning-Schmidt som säger att ”vi har fått del av den otäcka smaken av fruktan och maktlöshet”. Hon säger att Danmark genomlevt några timmar man aldrig kommer att glömma. ”Det är en oändligt sorglig morgon”, säger hon. Men den danska premiärministern betonar att ”vi ska försvara vår demokrati och alltid försvara Danmark”. Hon insisterar att danskarna måste fortsätta att leva och tala normalt, och inte låta fruktan och fasan ta över. Thorning-Schmidt understryker att polisen ”inte tvekar det minsta att uppfylla sin plikt att skydda andra”. Klicka dig vidare för att läsa fler reaktioner från utländska medier.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Berlingske Tidene – Köpenhamn – blogsajt: Chefredaktören för Berlingske Tidene, Olav Skaaning Andersen, skriver om hur ”det oundvikliga har skett”. Han kallar det en ”tragisk, feg och barbarisk attack på vårt demokratiska sätt att leva och på vår omhuldade yttrandefrihet”. Men han tillägger att attacken inte är förvånande – tvärtom. Sedan Mohammed-krisen 2005 och satirteckningarna av Lars Vilks och andra konstnärer har Danmark varit en måltavla för islamistiska terrorister, skriver han. Trots detta slår attacken ”oerhört hårt” mot hela det danska samhället och ”kan inte fördömas kraftfullt nog”. Men om dådet gjorts i islams namn måste vi komma ihåg att det handlar om fundamentalister och inte vanliga muslimers synsätt, understryker Skaaning Andersen. Och tillägger med emfas: ”yttrandefriheten ger vi aldrig upp”.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

The Guardian: Tidningen skriver om hur den brittiske premiärministern David Cameron kraftfullt fördömer attacken och säger att ”yttrandefriheten måste alltid försvaras”. Man beskriver hur den franske ambassadören i Danmark sagt att förövarna ”hade samma avsikt som i attacken mot Charlie Hebdo förutom att de inte lyckades ta sig in”. Det konstateras också att måltavlan, enligt vittnen, var Lars Vilks ”som orsakat ramaskri genom att avteckna Mohammed som en hund”. Tidningen påminner om att Vilks teckningar också fördömdes av regeringarna i Iran, Pakistan, Afghanistan, Egypten och Jordanien. Flera gallerier i Sverige har tackat nej till att visa hans teckningar av säkerhetsskäl och rädsla för våldsattacker, skriver tidningen. Samtidigt citeras chefen för Index on Censorship, Jodie Ginsberg, som säger att ”det vore fruktansvärt om våldsdåd som i Köpenhamn slår ner yttrandefriheten ännu mer”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 4 av 9

  Le Monde: Tidningen skriver om hur dådet är snarlikt attacken mot Charlie Hebdo i Paris för en dryg månad sedan. Man fokuserar delvis på den franske ambassadören i Danmark, Francois Zimeray, som var närvarande vid mötet på kulturcentret. ”Poliserna räddade mitt liv”, säger han. Men han tillägger att han tvekade att vara med på mötet som han visste också en risk, då den dödshotade Lars Vilks var närvarande. Ambassadören var dock hedersgäst och kände att han inte kunde tacka nej efter danskarnas stora stöd efter attacken mot Charlie Hebdo i Paris, skriver Le Monde. ”Ett oförglömligt minne. Klockan elva på kvällen den sjunde januari väntade 700 personer i kylan utanför ambassaden med blommor och ljus för att stötta Frankrike efter dådet”, säger Zimeray.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Jerusalem Post: Tidningen skriver om hur Israels premiärminister Benjamin Netanyahu återigen uppmanar europiska judar att flytta till Israel efter dådet i Köpenhamn. ”Terrorattacker kommer att fortsätta i Europa, Israel är ert hem”, säger han enligt Jerusalem Post. Liknande uppmaning till judar att emigrera till Israel kom från Netanyahu efter terrorattacken i Paris, då en kocherbutik attackerades och fyra judar dödades. Tidningen riktar mycket fokus mot väktaren Dan Uzan som sköts ihjäl vid synagogan i Köpenhamn tidigt på söndagsmorgonen. ”Extremistisk islamistisk terror i Europa har slagit till igen och denna gång i Danmark. De dödar återigen judar på europeisk mark bara för att de är judar”, säger Netanyahu. Han säger att attackerna väntas fortsätta och att ”vi måste vara beredda”. Till Europas judar säger han kort att ”Israel är ert hem”, och tillägger att Israel nu gör sig redo för en massiv immigrationsvåg från Europa efter atackerna i Paris och Köpenhamn.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  The New York Times: Tvilling-attacken mot kulturcentret i Köpenhamn var en ren ”copycat” – kopia – av dådet i Paris i januari, skriver den amerikanska tidningen. Det började också med en attack mot tecknare och följdes av beskjutning mot judar. Omkring 80 människor var inne i synagogan för att fira en Bar Mitzva, konfirmation, när angreppet började. ”Det var en dramatisk dag i Köpenhamn”, skriver New York Times och beskriver hur Lars Vilks finns på al-Qaidas ”dödslista”, där även den mördade chefredaktören för Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier, fanns med. ”Våldet kommer i ett Europa som är alltmer nervöst efter attacken i Paris i januari, som var den värsta terrorattacken i Frankrike på årtionden. Invandrarfientligheten och fientligheten mot muslimer ökar i Europa, liksom antisemitismen”, skriver tidningen. Man tar upp hur regeringar som den danska försöker förstå och stoppa unga muslimer att resa till Syrien och Irak för att slåss som jihadister. ”Minst 5000 européer, varav minst 100 danskar, har hittills rest på detta sätt och det finns en stor oro för att vissa ska återvända hem och begå terrorbrott”, enligt NYT.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  Jyllands-Posten: Det är tyvärr svårt att säga att attacken i Köpenhamn kommer som en överraskning, skriver danska Jyllands-Posten i en kommentar. ”Det var inte en fråga om det skulle hända, utan när det skulle ske”, skriver tidningen. Det har varit givet att terror skulle komma till Danmark och stora resurser har getts för att avvärja hoten, fortsätter man. Men de senaste dagarna i Köpenhamn visar att ”inte ens den mest välutrustade skyddsstyrka kan försvara sig mot terrorattacker”, anser tidningen. Men genom att polisen stod i första ledet förhindrades blodigheter som skulle kunnat vara mycket värre, tillägger man. ”Inget samhälle kan skyddas helt mot ideologiska och religiösa galningar, men Danmark får nu inte förvandlas till en polisstat där polisen agerar först och frågar sen”, skriver JP. Man tillägger att Danmark denna helg ”till sist stigit ut ur rollen som ombonat och fridfullt land där livet inte påverkas av händelser runtom i världen”.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  Israeliska Haaretz:
  Terrorism ska inte vara skäl att flytta till Israel, säger Danmarks chefs-rabbin Menachem Margolin till tidningen Haaretz efter helgens dåd. Han säger sig vara ”besviken” över premiärminister Benjamin Netanyahus uppmaning till europeiska judar att flytta till Israel efter dubbelattacken. Istället bör Europas ledare göra mer för att skydda judar och bekämpa antisemitiska attacker, menar han. ”Alla judiska institutioner bör skyddas 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, och en europeisk arbetsgrupp bör skapas för mer utbildning i syfte att bekämpa en grasserande antosemitism”, anser Margolin.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 9 av 9

  Al Jazeera:
  Den arabiska tv-kanalen Al Jazeera rapporterar som andra medier om attacken, men varnar för att omedelbart koppla det till religiösa motiv. ”I ett uttalande till Al Jazeera säger Tabish Khair, en Danmarkbaserad författare, att man inte direkt ska koppla denna attack till religion”, skriver man. Khair säger i sitt uttalande att dådet ska fördömas som ”ett kriminellt dåd men ingen religiös tro ska användas för att förklara det”.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X