Annons

Terrormisstänkt svensk frisläppt

Den 37-årige svenske medborgare som suttit häktad i Folkstone i Storbritannien misstänkt för terrorism har släppts fri. - Åtalet mot honom har lagts ned, säger Karen Noble, Kentpolisens presstalesman, till SvD.

Under strecket
Publicerad

Mannen greps på en flygplats i England när han skulle sätta sig på ett flyg till Algeriet. - Han hade en stor summa pengar på sig, säger Karen Noble. Vad som ledde till gripandet vill polisen inte uppge. Klart är i alla fall att mannen, som greps tillsammans med sin 35-årige bror, anhölls med stöd av den brittiska terroristlagstiftningen - the Terrorism Act of 2000. - Han misstänktes för samröre med terrornätverk och kriminella, säger Karen Noble. Mannen har suttit i förvar hos polisen i Folkstone på brittiska ostkusten sedan den 17 juni. Han fick lämna häktet redan den 24 juli - något som UD fram tills igår varit ovetande om. Brodern hölls bara i 48 timmar innan han släpptes.

37-åringen har, enligt TT, varit bosatt med sin flickvän utanför London under sin tid i England. Under processen har han biståtts av en brittisk advokat. - Han har inte velat ha kontakt med UD eller den svenska ambassaden, säger Kristina Östergård på UD:s presstjänst. Båda bröderna flyttade från Sverige i våras. Omkring 180 svenskar gripna eller fängslade utomlands. I flera fall är anklagelsepunkterna åtminstone tveksamma, skriver TT. Ett sådant dystert öde har mött den 56-årige eritrean med svenskt medborgarskap som sedan i juli 2001 sitter häktad i Eritrea misstänkt för ett 15 år gammalt mord. Mannen är ännu inte fått någon rättegång. I Eritrea sitter också en 38-årig journalist fängslad på tveksamma grunder. UD får ingen information om mannen eftersom eritreanska myndigheter enbart godkänner hans eritreanska medborgarskap, inte hans svenska, och sedan i mars noteras mannen inte längre på UD:s lista över frihetsberövade i utlandet. Bland de förmodat tveksamma fallen finns också en 76-årig svensk med iransk bakgrund som 1998 dömdes för ”brott mot staten” i Iran. Straffet blev fem års kommunarrest.

Annons
Annons
Annons