Annons
X
Annons
X

Terrormisstänkt riskerar 30 år

Anders Behring Breivik riskerar upp till 30 års fängelse om han kan dömas för brott mot mänskligheten i enlighet med den norska strafflagens paragraf 102. Paragrafen, som blev införd 2008, sorterar under kapitlet för bland annat folkmord.

Av NTB, TT
(uppdaterad)

Breiviks advokat Geir Lippestad är mycket förtegen om gärningsmannen och hans idéer och uppsåt. Han är dock tydlig med att Anders Behring Breivik är detaljerad i många beskrivningar men förtegen om annat, inte minst det som rör eventuella medhjälpare.

– Han berättar vad han har gjort. Han säger ingenting om cellerna, sade Geir Lippestad.

Ingen av dem som är aktiva i de påstådda cellerna har hjälpt Breivik, enligt honom själv sade advokaten.

Annons
X

Vid en presskonferens frågade reportrar om uppgiften i medier att Breivik förväntade sig att bli torterad i fängelse.

– Han har en bild av verkligheten som är mycket svår att förklara. Mycket ovanlig. Han väntade sig det, svarade advokaten om Breiviks uppfattning att tortyr förekommer i norska fängelser.

Breivik tror att han kommer att dödas och att detta kan ske till exempel vid den kommande rättegången, enligt advokaten.

Advokaten upprepade att Breivik tror att han är i krig och att han är ”i sin bubbla”.

Breiviks familj har inte, vad advokaten känner till, kontaktat honom för att träffa honom.

Gärningsmannen hålls isolerad och kommunicerar bara med polisen och sin försvarsadvokat. Breivik känner inte till att hundratusentals har visat sitt stöd för offren på gatorna i Oslo, övriga Norge och andra delar av världen.

Advokaten sade också att den huvudsakliga måltavlan för attackerna var Arbeiderpartiet, men att det bara var inledningen på ett större krig, som Breivik själv nu har startat.

– Det här är inledningen på ett krig. Det är vad han tror.

Breivik har inte kommenterat vad han såg genom bilfönstret på väg till domstolen i måndags.

– Nej, inte mer än att han förväntade sig media att vara där.

Många av frågorna rörde Breivik som person och de idéer och tankar han har.

– Jag kan inte beskriva honom. Han är inte som någon av oss så det är mycket svårt. Han kommer att undersökas medicinskt, sade advokaten till svar på de frågorna.

Allt tyder dock på att han är galen, sade advokaten och försökte kort förklara hur Breivik ser världen.

– Han är i krig. Resten av världen, särskilt väst, förstår inte hans sätt att se på saker. Om 60 år kommer vi att förstå.

En rättegång kan äga rum om sex till tolv månader, beräknar advokaten Geir Lippestad som också fick många frågor om hur han planerar att lägga upp försvaret.

– Det är för tidigt att säga, svarade han.

Tidigare sade Lippestad att allt tyder på att Breivik är galen. Är det inte troligt att Breivik inte vill bli försvarad av en advokat som har sådana tankar om honom? undrade journalister.

– Jag måste göra min egen professionella bedömning. Om han inte håller med får han hitta en annan advokat, svarade advokaten.

Han bekräftade att gärningsmannen bett att få honom som sin försvarare. Polisen ringde upp honom och undrade om han ville ta uppdraget. Det var ett svårt beslut som tog många timmar att fatta, berättar han.

– Min första reaktion var att det är för svårt. Men när jag satte mig med min familj och vänner så pratade vi igenom det. Vi kom fram till att det är viktigt att hålla demokratin högt. Att säga nej till detta är att säga nej till demokrati, svarade han.

Han vet dock inte varför Breivik valt honom och säger att de inte har haft kontakt tidigare.

– Han kommer att få en rättvis rättegång. Det är mitt arbete att se till det.

Han ville inte säga om han mottagit några hot för sin roll som försvarare. Han framhöll i stället andra reaktioner hos norrmännen.

– Norrmän är kärleksfulla människor. De håller de demokratiska värdena högt. Rättssystemet är en del av det, sade han.

Lippestad beskrev Breivik som en mycket kall person, som hittills inte visat några tecken på empati.

– Nej. Han säger att han beklagar att han var tvungen att göra detta, men att han är i krig och att han var tvungen att göra det.

Hans extrema värderingar kom upp flera gånger.

– Han visar hat mot alla som har demokratiska värderingar. Alla som inte är extremister hatar han.

Den norske åklagaren Christian Hatlo säger norska Aftenposten att detta dock endast är en av möjligheterna i det här stadiet och inte något man ännu tagit ställning till. För närvarande är Breivik häktad på grund av misstanke om att han har brutit mot terrorismparagrafen i strafflagen.

Anders Behring Breivik trodde att han skulle bli skjuten på väg till Oslo tingsrätt på måndagen.

– Han förväntade sig att det skulle vara en sådan stämning utanför tingshuset, säger hans försvarsadvokat Geir Lippestad.

Enligt advokaten har Breivik en annorlunda verklighetsuppfattning:

– Han har en annan uppfattning om hur det är att sitta i fängelse än hur det ser ut i verkligheten, för han är sådan.

Breivik tror att det förekommer tortyr i norska fängelser.

Anders Behring Breivik nekades att ikläda sig sin så kallade tempelriddaruniform under måndagens häktningsförhandling.

Det var polisen som ställde frågan till rätten om hur den ställde sig till att han kom till förhandlingen iklädd uniform, säger advokaten Geir Lippestad.

Polischefen i Oslo, Arnstein Gjengedal, berättar att polisen var negativt till att han skulle uppträda i uniform, men att de lovade honom att ta upp frågan.

Oslopolisen skickade därför över bilder på Breivik i det som Oslo tingsrätt betecknar som galauniform. Rätten ansåg dock att det skulle vara ovärdigt, provocerande och kränkande samt i strid med domstolslagen att använda en sådan under en häktningsförhandling.

Den egentillverkade uniformen ska enligt Breivik tillhöra den europeiske tempelriddarorden han hävdar att han är medlem i.

Den terrormisstänkte Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest att han lagt 240 000 euro på attentaten. Han skriver också att han ”tjänat sin första miljon vid 24 års ålder”. Enligt brittiska The Telegraph har Breivik haft omfattande kontakt med den högerextremistiska gruppen English Defence League (EDL).

Enligt Anders Behring Breivik har han drivit ett framgångsrikt eget företag med anställda i fyra länder. Men när Breivik enligt egen uppgift drog in sin första miljon - 2003 - deklarerade han en inkomst på 49 200 norska kronor. E nligt det norska skatteverket har Breiviks inkomster varit ytterst blygsamma. Sedan 2006 har han haft en sammanlagd inkomst på endast 5 223 kronor.

Breivik har haft omfattande kontakt med den högerextremistiska gruppen English Defence League (EDL), skriver The Telegraph.

Enligt tidningen skriver flera EDL-medlemmar på nätet att de mött Breivik. En av dem, Daryl Hobson, hävdar att Breivik deltog i en demonstration förra året.

Breivik ska ha träffat EDL-ledare då han var i London i samband med den islamfientliga holländske politikern Geert Wilders besök i mars förra året.

En annan ledande medlem i EDL säger, anonymt till tidningen, att Breivik hållit regelbunden kontakt med medlemmarna på Facebook.

- Jag har pratat med honom på Facebook några gånger. Han är intelligent och bra att sätta ord på saker och ting. Jag upplevde honom som mycket sällskaplig, säger källan.

– Han har förmåga att framställa sig själv i bra dager och jag antar att det finns personer i EDL som är ganska imponerade av honom. Det är som med Hitler, att han var hypnotisk.

EDL har tidigare nekat till att ha haft kontakt med Breivik.

Läs även

Oslo TT-NTB

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X