Annons

Peking höjer tonläget: ”Liknar terrorism”

Foto: Vincent Thian/AP

De våldsamma protesterna i Hongkong börjar "likna terrorism" och våldet ska hanteras "med järnhand". Senaste varningarna från Peking markerar en ny nivå av retorik, säger en expert i Hongkong. En militär inblandning kan rycka allt närmare.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Uppdaterad
Publicerad

I sympati med en kvinna som ska ha fått sitt öga sönderskjutet av en polis bar demonstranterna på Hongkongs flygplats under måndagen rödmålade lappar över ögonen.

Foto: Kin Cheung/AP/TTBild 1 av 3

Helgens protester på flygplatsen i Hongkong markerar slutet på den nionde veckan av folkligt uppror i den asiatiska finansmetropolen. Demonstrationerna startade som protester mot ett förslag om en ny utlämningslag, men har utvecklats till att handla om mycket mer än så.

Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Helgen innebar ytterligare en upptrappning av de våldsamma sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter i Hongkong, där de senare bland annat kräver utökad demokrati. Demonstranterna uppges ha kastat bensinbomber mot poliserna, som i sin tur svarat med stora mängder tårgas som kastats ner i tunnelbanestationer.

Resultatet blev nya, kraftigare varningar från centralregeringen i Peking, som under senaste månaders växande protester blivit allt tydligare i att det finns en gräns för vad man tänker tolerera.

Annons
Annons
Annons