Terrorism finansieras via svenska assistansbolag

Pengar som ska gå till svårt funktionshindrade i Sverige finansierar terrorverksamhet och resor till terrorgrupper i Irak och Syrien. Det framkommer i en ny rapport som är skriven av Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan som presenteras av Finansinspektionen.

Under strecket
Publicerad
AP, TT
Foto: AP, TT
Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Foto: Victor Lundberg/TT
Annons
AP, TT
Foto: AP, TT
Foto: AP, TT

I en ny rapport som Finansinspektionen presenterar framkommer det att terrorister försörjt sig med hjälp av statliga bidrag och använt skattepengar för resa till Syrien och Irak.

Omkring 300 personer som anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak har kartlagts. Brottsligt utnyttjande av bostadsbidrag, barnbidrag och föräldrapenning har varit högt står det i rapporten.

Dessutom framkommer det att extremister startat upp assistansbolag i syfte att ta del av statliga medel från Försäkringskassan som ska gå till funktionshindrade. Ersättningen som bolagen får från staten ligger på cirka 1,8–2 miljoner per år för en person som är i behov av assistans. Branschen har därför blivit en lukrativ arena för ekonomisk brottslighet – och även för terrorfinansiering.

Annons
Annons
Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Foto: Victor Lundberg/TT

– Det är viktigt att kontrollera personers företagskopplingar, det så man avslöjat det här. När det kommer till utnyttjandet av assistansbidrag så var det inte så vanligt som man kunde tro eftersom det är ett lukrativt område, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, medförfattare till rapporten.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: Victor Lundberg/TT

SvD har i en serie artiklar avslöjat hur skattemiljoner har fortsätt att rulla ut till bolag trots att brott och allvarliga fusk upptäckts.

En resande terrorist har dömts för delaktighet i ett assistansbedrägeri som pågick under ett antal år. Terrorresenären stod som assistent till en funktionshindrad som i själva verket inte var så sjuk som det påstods.

Av Skatteverkets 140 genomförda utredningar har man identifierat tre-fyra fall, främst i Malmöregionen, där assistansbolag används och där pengarna ofta skickats utomlands, står det i rapporten. Hur stora summor det rör sig om totalt framgår inte.

För att kunna behålla bidragen även när individerna befinner sig utomlands har vissa av dem haft personer i Sverige som hanterat post och gjort annat som krävs för att ge sken av att man vistas i landet.

– I ett fall så var det en individ som åkte runt till asylmottagningar för att hitta personer med funktionsnedsättningar. Man sa åt den funktionshindrade och anhöriga att flytta in i ett hus. Och man skapade ett företag inom familjen för att kunna ta del av assistansersättningen.

Annons
Annons

Assistansersättningen är en summa som ska hjälpa funktionshindrade till ett bättre liv och vardag. Ersättningen uppgår totalt till drygt 30 miljarder av statens årliga budget – mer än Polisens och Säpos budget tillsammans. Kostnaden har fördubblats på tio år, men antalet assistansberättigade har legat ganska konstant.

Magnus Ranstorp säger att fallen som återfinns i rapporten är de som upptäckts av olika myndigheter och åtgärder har vidtagits.

– Vi har ett mörkertal här som är oroande. Det gäller ju att borra rejält för att detta ska upptäckas, säger han.

Vad tänker du kring att terrorister har möjlighet att missbruka svenska välfärdssystem på det här sättet?

– Det visar att det är viktigt att det finns kontrollmekanismer som gör att detta inte sker och att individer inte råkar illa ut. Det är en personlig tragedi när pengarna inte går till personer med behov. Man måste skärpa rutinerna för det är mycket pengar som försvinner på det här sättet. Det har vi förstått när vi pratat med de brottsbekämpande myndigheterna, säger Ranstorp.

De fall där resande terrorstridande identifierats med bolagsengagemang så rör det företag inom mobiltelefoni-branschen, byggbranschen, städbolag och även assistansbolag. Skatteverket bedömer att någon form av bolagsengagemang förekommit i cirka vart femte fall av de som myndigheten utrett.

Det är ett begränsat antal assistansbolag som begår brott och är oseriösa, men deras verksamhet riskerar att skada legitimiteten för LSS-reformen, enligt jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons