Gunilla von Hall:Terroriserande dåd i Europa en ny normalitet

Gunilla von Hall

Europa är åter i fruktans klor, och ordet terrorism ligger frestande nära till hands efter vansinnesdådet i Nice. Vi vet ännu inte motivet bakom dådet. Trots det kan man dra slutsatsen att terroriserande dåd sker snart varje månad i Europa i samhällen som är extremt sårbara.

Under strecket
Publicerad
Anhöriga tröstar varandra vid platsen för attacken i Nice.

Anhöriga tröstar varandra vid platsen för attacken i Nice.

Foto: Luca Bruno/AP
Sörjande vid attentatsplatsen i Nice.

Sörjande vid attentatsplatsen i Nice.

Foto: Francois Mori/AP
Annons

Europa och Frankrike är åter i terrorskräckens grepp efter dådet i Nice. För fransmännen är det ännu en fasansfull déjà vu. Landet har drabbats av tio större terrordåd på 18 månader, där de blodigaste var jihadistattackerna i Paris i januari och november 2015 med sammanlagt 147 döda och hundratals skadade. Så sent som för en månad sedan mördades också ett polispar utanför Paris av en terrorist som filmade attacken och sände direkt via Facebook.

Även i grannlandet Belgien stiger nu åter pulsen och rädslan för terror på landets gator. Det har bara gått drygt tre månader sedan attackerna på flygplatsen Zaventem och ett tunnelbanetåg i Bryssel då 35 människor dog och 300 skadades. Terrorgruppen IS tog på sig ansvaret för dådet. I europeiska länder som Italien, Spanien, Grekland, Schweiz och Tyskland ökar nu också oron för terrorattacker i turistfyllda städer och Medelhavspärlor och säkerheten skärps på många håll.

Annons
Annons
Annons