Annons
X
Annons
X

Terrorforskare: Fler IS-svenskar kommer dyka upp

Två män som rest med svenska pass har gripits i Grekland, misstänkta för kopplingar till IS. Enligt terrorforskare finns stor risk att mönstret upprepas.

– Både att svenskar är inblandade och att svenska pass dyker upp, säger terrorforskaren Hans Brun till SvD.

(uppdaterad)
Kriget mot IS
IS-trupper i Raqqa, Syrien, i juni 2014.

IS-trupper i Raqqa, Syrien, i juni 2014. Foto: Raqqa Media Center/AP

Att en svensk är gripen och förekommer i ett IS-sammanhang är inget nytt och riskerar att inträffa igen. Det menar terrorforskaren Hans Brun, som både är knuten till King's College i London och svenska Försvarshögskolan.

Han konstaterar att runt 300 svenskar har rest från Sverige för att strida med IS. Och hittills är få dömda för brott. Ett par är dömda i Sverige och en handfull har dömts utomlands.

– Bland annat den person som nu dyker upp. Han är känd sedan tidigare, säger Hans Brun.

Annons
X

Han menar att det finns skäl till att IS lyckas rekrytera individer i Sverige till att strida för terrorgruppen. Det finns fästen runt om i landet där rekryteringen är starkare än på andra håll, exempelvis Örebro och på vissa håll i Göteborg.

– Det är ett tecken på att det är personanknutet, att det finns vissa personer som har förmåga och karisma för att lyckas, säger han.

Hans Brun konstaterar att Sverige generellt sett har varit sent ute med att arbeta förebyggande, men att det ser bättre ut i dag. Han menar dock att ett förebyggande arbetet mot rekrytering till terrorgrupper inte räcker.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man måste ha en komplett strategi hela vägen, säger han och tillägger att regeringens strategi som Anders Ygeman presenterade i augusti är ett steg i rätt riktning.

  Men det behövs mer, bland annat krävs internationella lösningar eftersom problemet är internationellt. Det behövs utarbetade strategier och samarbeten både på EU-nivå, men även inom FN.

  – Sverige kan inte operera i ett nationellt vakuum. Det spelar inte någon roll om vi gör bra saker om omvärlden inte också gör det, säger han.

  Man behöver utveckla en gemensam politisk strategi för att hantera inte bara IS utan även jihadismen som ideologi. Så att det finns tydliga politiska mål, menar han.

  – Vi är långt ifrån det, säger Hans Brun.

  Han säger att en av de största frågorna som europeiska politikerna måste ta tag i är tillgången på vapen på den europeiska marknaden. Han tillägger att det inte handlar om vanliga jaktvapen som älgstudsare eller andra hagelgevär, utan militära vapen som automatkarbiner och handgranater, vilka är relativt lätta att få tag i.

  – Det är ett jätteproblem både för allmänheten och för polisens möjlighet att avstyra terrorangrepp. Det såg vi i Frankrike vilket blodbad det blev. Hade man inte haft militära vapen så hade det haft ett annat förlopp, säger han.

  Ett annat problem för terrorbekämpningen är att det är lätt inte bara för vapen utan även för för folk att röra sig fritt mellan länderna.

  – Jag vill se riktade insatser på EU-nivå mot illegala militära vapen, säger han.

  Är det problem att lagstiftningen skiljer mycket åt mellan de olika EU-länderna?

  – Ja, det kan vara problem om något land blir en fristad. Men överlag finns lagstiftning, även om det är olika. Så det är inte det största problemet.

  Påverkar de ökade id-kontrollerna terrorbekämpningen på något sätt?

  – De gör nog varken till eller från skulle jag tro. Det finns ju uppgifter om att IS har kommit över blanka irakiska och syriska äkta pass, som bara är att fylla i. Jag har svårt att säga vad id-kontroller har för betydelse i det här avseendet, även om de kan ha andra fördelar.

  Annons
  Annons
  X

  IS-trupper i Raqqa, Syrien, i juni 2014.

  Foto: Raqqa Media Center/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X