Annons
X
Annons
X

Terrorexpert: Känns som det är IS-relaterat

Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, säger till SvD att attacken verkar vara IS-relaterad och att den kommer ha effekt på turistnäringen i landet.

Hotellattacken i Hurghada
Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp. Foto: Victor Lundberg/TT

– Hurghada i Egypten är ett område som tidigare varit förskonat från just sådana här attacker. Men terroristaktiviteten i området har varit hög och det har skett attacker sporadiskt. Både 2005 och 2006 skedde två allvarliga attacker på Sinaihalvön, säger Ranstorp.

– Den här attacken verkar ändå ha misslyckats även om uppgifterna är oklara, fortsätter han.

Ranstorp beskriver attacken som misslyckad eftersom egyptiska säkerhetsstyrkor ska ha avvärjt attacken från att bli så allvarlig som gärningsmännen förmodligen planerat.

Annons
X

Han säger att målet för jihadistgrupper, som exempelvis IS, är att destabilisera Egypten och även slå mot turistnäringen.

– Känslan är att det är IS-relaterat men man får hålla det öppet, det finns andra jihadistgrupper som är verksamma i området.

Hur kommer attacken påverka turistnäringen i landet?

– Det beror helt på hur snabbt och bra man hanterar detta. Storleken på attacken avgör, som antalet skadade och dödsoffer. Av det vi vet nu så är ändå attacken att betrakta som liten. Man kan nog se en omedelbar effekt på turistnäringen, men på längre sikt får det kanske inte så stor effekt, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Egyptisk säkerhetstjänst utanför Bella Vista Hotel i Hughada på fredagskvällen. Foto: EPA

Annons
Annons
X

Magnus Ranstorp.

Foto: Victor Lundberg/TT Bild 1 av 2

Egyptisk säkerhetstjänst utanför Bella Vista Hotel i Hughada på fredagskvällen.

Foto: EPA Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X