Annons
X
Annons
X

Terrorexpert: Häkta alla som kommer hem från IS-område

Häkta systematiskt misstänkta resenärer till IS-områden under lång tid och utred om de begått brott, även om misstankegraden är låg. Det föreslår terrorforskaren Magnus Norell i samband med en unik terrorrättegång som startar i Svea hovrätt i dag.

– Det är den enda preventiva metoden som verkligen fungerar, säger han till SvD.

Terrorrättegången i Sverige
[object Object]
Terrorforskaren Magnus Norell har nya förslag gällande preventiv terrorbekämpning. Till höger en bild som lagts ut av IS på Twitter föreställande IS-krigare som hissar sin flagga vid en militärbas i Ninevah i Irak. Foto: Christine Olsson/TT, AP

Under tisdagen drar rättegången mot två män från Göteborg, som dömts till livstids fängelse för terroristbrott i Syrien, igång i Svea hovrätt. De två männen dömdes i tingsrätten för att ha deltagit i morden på två män i Aleppo. Fallet är unikt och det var delvis en slump att brotten upptäcktes.

För samtidigt som Säpo gått ut med att hundratals svenskar åkt för att slåss med exempelvis IS, så åtalas ytterst få för brott begångna utomlands.

För att motverka terrorresenärer har regeringen tillsammans med allianspartierna tagit fram en rad förslag, bland annat har riksdagen kriminaliserat terrorresor. Flera andra bitar är på gång.

Annons
X

Men terrorexperten Magnus Norell tror att regeringens åtgärder har liten effekt i praktiken. Det är svårt att hindra personer från att lämna landet och bevisa vart de ska och vad de ska göra.

– I ett demokratisk samhälle finns det en gräns för vad man vill göra, vi kan inte hindra människor från att köpa biljett till Ankas, säger Magnus Norell.

Han tror i stället att det effektivaste sättet att motverka terrorresor är att sända ut en stark signal om att alla som åker till IS-kontrollerat område eller kan misstänkas ha något med terrorgrupper att göra systematiskt utreds och häktas under lång tid så fort de återvänder.

– Signalen som sänds är att vi ska försöka ta reda på vad som har hänt och under tiden häktar vi dig. Sverige har långa häktningstider redan som det är. Det kan inte vara svårt för åklagare att häkta, man åker knappast till IS-område för att titta på Palmyras ruiner, säger Magnus Norell.

Han säger att ett sådant förslag måste utredas och inte ska gälla dem som man kan bevisa exempelvis varit med kurdiska YPG. Poängen är att alla som har med terrorgrupper i Syrien att göra ska räkna med att sitta häktade under lång tid medan en utredning pågår, säger Magnus Norell till SvD och lägger till:

– Det är ett av få preventiva metoder som visat sig fungera.

Han menar att metoden fungerar avskräckande och att det viktiga är att samhället klart och tydligt går ut med att detta händer dem som åker, och att den typen av resor inte accepteras.

– Sedan om vi under häktningstiden får reda på att personen gjort a eller b anser jag att vi kan ta passet från personen och åtala direkt. Som fransmännen har gjort när det gäller dubbla medborgarskap, föreslår Magnus Norell.

Signalvärdet är det viktigaste. Förslaget kan kombineras med indragna bidrag och liknande.

– Hur man följer upp är steg två eller tre. Signalen är: Åker du ner så riskerar du att råka illa ut under lång tid.

Magnus Norell menar, apropå den nya lagstiftning som kommit om terrorresor och som ska komma om strid med terrorgrupper, att fler skulle kunna åtalas redan med tidigare lagstiftning. Och han pekar på nya svårigheter.

– Lagrummet finns redan egentligen, medhjälp till mord exempelvis. Även om du själv bara har burit vatten åt IS så stödjer du en organisation som begår terrorbrott. När man i stället kallar det terrorbrott får man ytterligare en definitionsproblematik, som vi inte hade tidigare, säger han.

Annons

Terrorforskaren Magnus Norell har nya förslag gällande preventiv terrorbekämpning. Till höger en bild som lagts ut av IS på Twitter föreställande IS-krigare som hissar sin flagga vid en militärbas i Ninevah i Irak.

Foto: Christine Olsson/TT, AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X