Annons
X
Annons
X

Terrorexpert om dåden: Finns ett ökat hot

Dödliga attacker i Frankrike och Tunisien samt mot en shiamuslimsk moské i Kuwait. Militanta jihadister misstänks ligga bakom fredagens dåd.
–  De som har gjort det här vill sända signaler att man är en kraft att räkna med, säger terrorexpert Hans Brun.

Attentatet utanför Lyon
Polisens tekniker i arbete utanför attacken mot en gasfabrik i ett samhälle utanför Lyon i Frankrike.
Polisens tekniker i arbete utanför attacken mot en gasfabrik i ett samhälle utanför Lyon i Frankrike. Foto: Laurent Cipriani / TT / NTB Scanpix

Hans Brun, forskare i kontraterrorism vid Kings college i London, säger att han inte är förvånad över fredagens dåd.

– Jag får som forskare dagligen in flera rapporter som varnar om terrorattacker runt om i världen. Nu senast har det funnits ett ökat hot under ramadan där jihadister uppmanar till spontana dåd på vad de tycker är lämpliga mål.

Han menar att de här uppmaningarna förmodligen inspirerat till dåden men tror inte att det har skett beslut på central nivå.

Annons
X

– Oftast riktar de här militanta islamistiska grupperna in sig på mål mot shiamuslimer, västerlänningar och judar. Problemet är att det i dagsläget finns så många som kan tänka sig att utföra dessa.

**Varför just nu? **

– Det är fredag och ramadan. Och alla de här tre dåden skapar maximal uppmärksamhet och skada. Samtidigt eldas också konflikter mellan människor på, på olika sätt. De som har gjort det här vill sända signaler att man är en kraft att räkna med.

Dådet i Frankrike inträffade under fredagsförmiddagen. Den gripne var tidigare listad som en person som kan utgöra ett hot, men togs bort från listan 2006.

Vid dådet skedde flera explosioner och en person uppges ha hittats halshuggen på platsen, huvudet bestialiskt uppsatt på ett staket i området. Om personen dödades på plats eller har tagits dit vet man i nuläget inte.

**Vad tyder det brutala våldet på? **

– Mig veterligen är det bara två typer av grupper som använder sig av den här typen av våld som halshuggning: den mexikanske maffian och olika jihadiströrelser, säger Hans Brun.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan är förvånad över att gärningsmännen valde just gasfabriken som mål.

– Det är ovanlig måltavla som har en mycket kritisk koppling till infrastrukturen. Men motivet bakom vet vi inte.

Det våldsamma dådet i Tunisien skedde mot ett turisthotell. Ranstorp tror inte att det finns några direkta kopplingar mellan dåden. Men ser ändå vissa likheter.

– Det är samma ideologi som ligger bakom men annars finns det inte några kopplingar. I Tunisien har våldsverkarna gjort ett aktivt val när de skadar turistnäringen som är en av landets viktigaste näringar. Syftet är att skapa kaos och destabilisera landet. Så har man även gjort på platser i Egypten och Tunisien. I förlängningen är det ett försök att ta över makten.

Från båda Frankrike och Tunisien finns en ström av personer som åker till Syrien för att ansluta sig till den våldsbejakande islamistiska rörelsen IS.

I Tunisien har i dag omkring 3 000 individer åkt till Syrien för att strida med Islamistiska Staten. I landet fanns efter den tunisiska våren en framtidstro och strävan efter demokrati. Men det har funnits spänningar under ytan som nu riskerar att blossa upp menar Ranstorp.

**Vad händer nu? **

– Jag ser ingen kortsiktig lösning på problemet, säger Hans Brun och påpekar att det flesta terrordåd sker i Mellanöstern och Nordafrika. Även om det i Europa finns ett förhöjt terrorhot.

I Tunisien ska en grupp med kopplingar till IS tagit på sig dådet, enligt uppgifter i media. Även dådet i Kuwait tog IS på sig under gårdagen.

Annons
Annons
X

Polisens tekniker i arbete utanför attacken mot en gasfabrik i ett samhälle utanför Lyon i Frankrike.

Foto: Laurent Cipriani / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 2

– Oftast riktar de här militanta islamistiska grupperna in sig på mål mot shiamuslimer, västerlänningar och judar. Problemet är att det i dagsläget finns så många som kan tänka sig att utföra dessa., säger Hans Brun.

Foto: STRINGER / X80002 / Reuters Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X