Annons
X
Annons
X

"Demokratin ett rött skynke för jihadisterna"

Terrorattacken i Burkina Faso i helgen kan delvis bero på att landet går allt närmare ett civilt demokratiskt styre. Samtidigt visar terrorgruppen Aqim tecken på att de höjer sin aktivitet i regionen, uppger terrorexperten Hans Brun.

[object Object]
Säkerhetsstyrkor har på lördagsmorgonen samlats vid hotellet Splendind i Burkina Faso efter terrorattackerna. Foto: Ludivine Laniepce/TT

Minst 20 personer uppges ha dödats efter terrorattacken mot hotell Splendid och kafé Cappuccino i Burkina Faso på lördagsmorgonen. En attack som jihadistorganisationen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) tog på sig kort efter dådet.

Terrorexperten Hans Brun, som forskar i terrorism, politisk extremism och asymmetriska konflikter vid King's College, berättar för SvD att Burkina Fasos försök att bygga upp en demokrati kan ha provocerat fram en attack av jihadisterna. Samtidigt uppger hans källor att fyra gärningsmän ska ha dödats efter terrordådet, varav två av dessa var kvinnor.

– Jag tror att ett av skälen till attacken kan vara att terrorgruppen har blivit väldigt störd på är att Burkina Faso försöker bygga upp någon slags fungerade demokrati. Det är ett rött skynke för jihadisterna för de erkänner inte den regeringsformen. Det är bara Gud som kan stifta lagar och det är en uttalad ambition att man förkastar demokratin och ser den som en dödssynd, säger Hans Brun.

Annons
X

Burkina Faso påbörjade sitt politiska skifte då president Blaise Compaoré, som hade styrt landet i 27 år, störtades i en statskupp förra året. Därefter höll landet demokratiska val där Roch Marc Kaboré valdes till ny president.

**Så det politiska valet kan ha en koppling till attackerna? **

– Absolut. Det är också därför jihadister inte är särskilt förtjusta i länder som Marocko och Tunisien som också försöker skapa moderna samhällen. Man kan säga att jihadister inte accepterar demokrati och mänskligt skapade lagar. Det är det man gör i en demokrati, säger han.

Den senaste attacken är också ett tydligt tecken på att Aqim ökar sin aktivitet i regionen kring bland annat Burkina Faso och Mali, enligt terrorexperten.

– Man kan säga att det här ganska tydliga tecken på att Aqim höjer sin aktivitet i regionen. Inte minst med tanke på den stora attacken i Mali i november, som var en liknande attack, mot ett liknande mål där det bodde mycket västerlänningar, säger Hans Brun.

Att rikta attackerna mot västerlänningar är också en del av Aqims och al-Qaidas strategi, menar terrorexperten.

– Aqim fokuserar sina ansträngningar på västerlänningar i första hand. Det sker antingen genom kidnappning eller gisslandrama mot västerlänningar eller attacker mot hotell och företag. Det är för att man inte vill stöta sig med den muslimska befolkningen i onödan, säger han och fortsätter:

– Det är en uttalad policy som går tillbaka till andra halvan av 90-talet att undvika attacker mot muslimer och i stället fokusera på det man kallar ”fjärran fiende”, alltså västvärlden.

Vad bidrog till det skiftet på 90-talet?

– Då skedde ett inbördeskrig i Algeriet som var oerhört brutalt där jihadistiska muslimer dödade ett väldigt stort antal civila algeriska muslimer. Det medförde att de tappade stöd i vissa regioner och hos vissa befolkningsgrupper. Just att man tappade stödet, är något som al-Qaida har analyserat väldigt noggrant.

al-Qaidas omvända strategi är också något som skiljer al-Qaida från terrororganisationen IS.

– Zawahiri som leder al-Qaida blev blev väldigt missnöjd över att al-Zarqawi (som grundade IS) dödade så många sunnimuslimer i Irak. Zawahiri varnade därför al-Zarqawi för det urskillningslösa våldet mot muslimer. Det är huvudskillnaderna mellan IS och al-Qaida.

Vad kan du säga om Aqim som terrorgrupp?

– Aqim är en gammal al-Qaida-kopplad grupp och själva attacken tycks ha genomförts av al-Mourabitoun-bataljonen, som är baserad i Mali, typiskt sett. De har funnits länge och är erkänt skickliga och erfarna. Frågan är - och det vet vi inte ännu – om det här är ett led i en större kampanj. Det får tiden utvisa. Man ska akta sig för att dra för stora slutsatser utav det här.

Annons

Säkerhetsstyrkor har på lördagsmorgonen samlats vid hotellet Splendind i Burkina Faso efter terrorattackerna.

Foto: Ludivine Laniepce/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X