Annons

Akilov häktad – erkänner terroristbrott

Rakhmat Akilov erkänner att han är skyldig till terroristbrott, han samarbetar med polisen och har förklarat sitt motiv. På tisdagen häktades Akilov, medan anhållan hävdes för den andra person som misstänktes i terrormålet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Försvarsadvokaten Johan Eriksson och terrormisstänkte Rakhmat Akilov.

Foto: TT och privat Bild 1 av 26

Rakhmat Akilov förs bort av polis efter gripandet.

Foto: Lasse Allard Bild 2 av 26

Akilovs försvarsadvokat, Johan Eriksson, utanför säkerhetssalen, sal 1, vid Stockholms tingsrätt efter häktningsförhandlingen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 26

Försvarsadvokaten Johan Eriksson utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt inför häktningsförhandlingen mot Rakhmat Akilov som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 4 av 26

Mediauppbådet utanför säkerhetssalen, sal 1, vid Stockholms tingsrätt inför häktningsförhandlingen mot Rakhmat Akilov som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 5 av 26

Poliser spärrar av Bergsgatan utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt inför häktningsförhandlingen mot Rakhmat Akilov som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 6 av 26

Säkerhetssalen, sal 1, vid Stockholms tingsrätt inför häktningsförhandlingen mot Rakhmat Akilov som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 7 av 26
Foto: Tomas Oneborg Bild 8 av 26

Anders Ygeman (S) vill se en utvärdering av hur medier fungerade i samband med terrordådet.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 9 av 26

Jan Evensson, kommenderingschef region Stockholm, Mats Löfving, chef för NOA, polisens nationella operativa avdelning, Dan Eliasson, rikspolischef och Anders Thornberg, Säpo, vid polisens dagliga presskonferens efter lastbilsattacken. Foto: Jessica Gow/TT

Foto: Jessica Gow/TT Bild 10 av 26

Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på räddningspersonal vid Stadshuset under minnesstunden på måndagen. 

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 11 av 26
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 12 av 26

Blommor vid Åhléns på Drottninggatan i Stockholm i samband med den tysta minuten för att hedra offren i fredagens terrorattentat.

Foto: Noella Johansson/TT Bild 13 av 26

Statsminister Stefan Löfven (S) och hustru Ulla anländer till Stadshuset för minnesstunden för de drabbade offer i dådet på på Drottninggatan i fredags

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 14 av 26

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid Stadshuset inför minnesstunden i på måndagen.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 15 av 26

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf anländer till Stadshuset för minnesstunden för de drabbade offer i dådet på på Drottninggatan i fredags

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 16 av 26

Jan Björklund (L) och Anna Kinberg Batra (M) anländer till minnesstunden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 17 av 26

Polisens kriminaltekniker bär ut kassar från en företagslokal i Sollentuna i norra Stockholm i samband med ett tillslag natten mot måndagen.

Foto: Johan Nilsson/TT / Bild 18 av 26

Drottninggatan strax efter terrordådet på fredagseftermiddagen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 19 av 26

Polisens kriminaltekniker bär ut kassar från en företagslokal i Sollentuna i norra Stockholm i samband med ett tillslag natten mot måndagen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 20 av 26

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Foto: Lars Pehrson Bild 21 av 26

Polisens presskonferens på söndagen.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 22 av 26

Blommor flyttas till trappan på Sergels Torg.

Foto: Yvonne Åsell Bild 23 av 26
Foto: Adam Wrafter Bild 24 av 26
Foto: Staffan Löwstedt Bild 25 av 26
Foto: Adam Wrafter Bild 26 av 26
Efter reklamen visas:
Akilov erkänner Stockholmsdådet

I handfängsel, gröna kläder och med en grön jacka över huvudet kom Rakhmat Akilov in i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Under de öppna delarna av förhandlingen satt han lite framåtlutad mellan sin advokat och en rysk tolk. Genom sin advokat Johan Eriksson erkände han sig skyldig till terroristbrott och medgav häktning. En timme och en kvart senare, efter förhandlingar bakom stängda dörrar, beslutade rätten att häkta Akilov, som ska genomgå en liten sinnesundersökning. Enligt advokaten Johan Eriksson är det rutin när det rör ett så allvarligt brott.

Annons
Annons
Annons