Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Terrordåd mot yttrandefriheten

Beväpnade gärningsmän har stormat in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris.

Beväpnade gärningsmän har stormat in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris. Foto: PHILIPPE DUPEYRAT/AFP

Minst tolv döda och sju skadade kunde räknas in i Paris på onsdagseftermiddagen. Det är den blodigaste terrorattacken i Europa på flera år. Och den riktade sig mot yttrandefriheten.

Satirtidningen Charlie Hebdo har sina rötter i den provokativa och upproriska 68-revolten, och har i olika upplagor och under olika utgivarskap häcklat det höga och det heliga, oftast med vänsterradikal utgångspunkt. I synnerhet har religionen varit en måltavla.

Efter att redaktionen brändes ner 2011 har tidskriften haft polisbeskydd. Men det räckte inte. Två poliser mördades i attacken.

Annons
X

Nu reses frågan om detta våld också kommer att drabba Sverige. Faktum är att det redan har hänt.

Så sent som i september 2011 greps tre män från Göteborg, beväpnade med knivar, på väg att söka upp Lars Vilks i samband med ett konstevenemang.

I slutet av december 2010 greps fyra personer, bosatta i Sverige, på bar gärning i färd med att utföra ett attentat mot Jyllands-Postens lokaler i Köpenhamn. Tidigare samma månad genomfördes ett självmordsattentat i centrala Stockholm – enligt gärningsmannen en reaktion på ”Lars Vilks och hans målningar av profeten Muhammed”. I maj samma år utsattes Lars Vilks för försök till mordbrand av två bröder från Landskrona.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I oktober 2009 greps en amerikansk kvinna – sedermera även hennes kumpaner på Irland – för planer på att mörda Lars Vilks.

  Och 2007 utfärdade ledaren för Islamiska staten en belöning på 50 000 dollar för den som kunde döda Lars Vilks eller Ulf Johansson, då redaktör för Nerikes Allehanda, som hade publicerat Vilks.

  Under dessa år har uppslutningen bakom yttrandefriheten varit minst sagt skral. Tyvärr talar inte mycket heller för att onsdagens massaker kommer att ge något varaktigt stöd för dem som riskerar sina liv.

  Yttrandefriheten är nämligen obekväm. Och det måste den kunna vara. Annars vore det inte yttrandefrihet.

  Annons

  Beväpnade gärningsmän har stormat in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris.

  Foto: PHILIPPE DUPEYRAT/AFP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X