X
Annons
X
Recension

Allt du önskar kan du få Terapi på krogen och vanföreställningar

Gudstro, skönhet, tillfrisknande – en samling vitt skilda önskemål passerar revy vid ett krogbord i den italienske regissören Paolo Genoveses nya film. Han knyter skickligt ihop ett antal livsöden i något som också skulle kunna iscensättas som teater.

Mannen vid bordet (Valerio Mastandrea) lyssnar och skriver i sin bok. Och så tillkännager han vad det kostar. Foto: Saverio Lombardi Vallauri
Läs mer om Veckans biofilmer

Man bör, som bekant, vara försiktig med vad man önskar sig. Och då kanske inte bara, eller ens främst, därför att man riskerar att få sin önskan uppfylld (varpå det visar sig att det man önskade sig inte alls motsvarar förväntningarna av det ena eller andra skälet), utan därför att priset kan tänkas bli alldeles för högt. Kanske är det då något ännu viktigare som går förlorat, en förlust som inte uppvägs av att en önskan har gått i uppfyllelse. Att det blir för dyrt, helt enkelt.

Låter det här abstrakt och svårt att greppa? Italienaren Paolo Genovese strävar efter klarhet och konkretion i sin nya film: "Allt du önskar kan du få".  Hans genombrottsfilm "Vad döljer du för mig?" från 2016 (visad i Sverige förra året), är en intelligent genomförd undersökning om vad intimitet är och kan vara. Och vad den inte kan vara. En parmiddag urartar när såväl gäster som värdpar ofrivilligt klär av sig inför varandra under en lek med allas mobiltelefoner. Den bistra slutsatsen blir att både kärleken och vänskapen vilar tungt mot lögnen och bedrägeriet.

Mannen vid bordet (Valerio Mastandrea) lyssnar och skriver i sin bok. Och så tillkännager han vad det kostar.

Foto: Saverio Lombardi Vallauri Bild 1 av 2

Skådespelare i filmen Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi

Foto: Saverio Lombardi Vallauri Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X