Annons
X
Annons
X

”Teracoms uppdrag måste ifrågasättas”

När statliga aktiebolag på en kommersiell spelplan börjar agera som att de äger sig själva blir medborgarintresset satt på undantag. Det skriver Gunnar Bergvall och Christer Hederström i en slutreplik om Teracom.

Gunnar Bergvall och Christer Hederström
Gunnar Bergvall och Christer Hederström Foto: Privat

SLUTREPLIK | TERACOM

Visst ska staten ha ett samlat grepp om bredband, men det betyder inte att staten måste vara ägare så länge vi har en väl fungerande marknad med stora resurser, mångfald och kompetens. Att låta Teracom ingå i det statliga affärsdrivande verket Svenska Kraftnät, som Brita Lejon föreslår, är en bra lösning. Men då bör staten också avstå från att här bilda aktiebolag vilket begränsar den offentliga insynen och bäddar för nya äventyrligheter. När statliga aktiebolag på en kommersiell spelplan börjar agera som att de äger sig själva blir medborgarintresset satt på undantag.

Teracom AB har förvisso avvecklat Boxer, men enligt skrivelsen till riksdagen kommer regeringen att låta Teracom AB få fortsätta sin verksamhet utomlands. Detta ligger helt utanför samhällsuppdraget. Vi efterlyser motiv till att svenska staten ska fortsätta att äga och driva sändarnät för radio och tv i Danmark.

Vi, som följt Teracom sedan det hette Televerket Radio och sedan knoppades av, vet mycket väl hur bolaget fungerar. Utlandsäventyren och debaclet med DAB-radion visar att Teracom inte är den mest lämpade resursen för att ta public service-radion och televisionen in i framtiden vare sig det handlar om marksändningar eller internet. Inför ett nytt public service-avtal måste därför andra sändningslösningar övervägas på allvar.

Annons
X

Gunnar Bergvall

ordförande Public servicerådet

Christer Hederström

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  medieanalytiker

  Annons
  Annons
  X

  Gunnar Bergvall och Christer Hederström

  Foto: Privat Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X