Annons
X
Annons
X

Teorier om arbetslöshet och politik

SvD:s Leif Petersen reder ut vad det är ekonomipristagarna har gjort, och varför de prisas.

FRÅGA & SVAR | LEIF PETERSEN OM EKONOMIPRISET

Var det väntat att Peter Diamond, Dale Mortensen och Christopher Pissarides skulle få priset?

Det finns aldrig bara en het kandidat. Det finns otroligt många som kan komma ifråga. Hubert Fromlet, tidigare chefsekonom på Swedbank och numera professor i internationell ekonomi, brukar varje år skriva om möjliga kandidater.

I år är hans lista lika omfattande som vanligt, omkring 200-300 namn, som han kokar ned till en topplista med 40 namn.

Annons
X

Årets pristagare fanns med på hans 40-llista.

Ekonomibloggen Ekonomistas, som drivs av sex forskare i nationalekonomi, hade också med Peter Diamond som en möjlig pristagare men en bit ner på sin lista.

För vad fick de priset?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt priskommittén har de tilldelats Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin analys av marknader med sökfriktioner.

  Det betyder att det kostar tid och ansträngning att finna produkter och tjänster. De tre pristagarna har speciellt intresserat sig för arbetsmarknaden.

  Årets pristagare har utvecklat teorier som kan användas för att besvara frågor om hur det kommer sig att många går arbetslösa samtidigt som det finns ett stort antal lediga jobb och hur den ekonomiska politiken kan påverka arbetslösheten.

  Exempelvis så kommer arbetsgivare som söker efter arbetskraft inte alltid i kontakt med de som letar efter jobb. En sökprocess kräver resurser och på arbetsmarknaden innebär det att det samtidigt kan finnas både lediga jobb och arbetslöshet.

  Pristagarnas framarbetade modeller förklarar hur arbetslöshet, lediga jobb och löner påverkas av regler och ekonomisk politik. En slutsats som dras, enligt ett pressmeddelande från Vetenskapsakademien, är att en högre arbetslöshetsersättning leder till bland annat högre arbetslöshet.

  Skiljer sig årets vinnare från hur den typiske vinnaren ser ut?

  Nej. Tvärtom. Den typiske vinnaren är en man över 70 år som är verksam vid ett av USA:s prestigeinstitut.

  Det stämmer på 70-årige Peter Diamond som är professor vid MIT, USA.

  Dale Mortensen är 71 år, också amerikan, och professor vid Northwestern University. Han stämmer också tämligen väl med hur den typiske vinnaren ser ut.

  Christopher Pissarides, vid London School of Economics, sticker ut eftersom han är brittisk och cypriotisk medborgare och ”endast” 62 år.

  Det blev ingen kvinna i år?

  Förra året var en av vinnarna, Elinor Ostrom, kvinna. Hon är den första och hittills enda kvinnan som ansetts värdig.

  Det beror dels på att andelen kvinnliga ekonomer på toppnivå fortfarande är begränsad, dels att ekonomer ofta belönas för forskningsinsatser som gjordes för flera decennier sedan och då var kvinnornas andel ännu lägre.

  Mer om ekonomipriset

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X