Annons
X
Annons
X

Tensta har olika svar på våldet

Fler poliser på torget – eller jobb och utbildning till ungdomarna som riskerar att sugas in i gängen. Invånarna i Tensta har olika svar på hur utvecklingen kan brytas. Samtidigt är många misstänksamma mot journalister som kommer till stadsdelen för att skriva om våldet.

(uppdaterad)
Hana Dinar menar att fler poliser inte är lösningen på skottlossning och våld.
Hana Dinar menar att fler poliser inte är lösningen på skottlossning och våld. Foto: TOMAS ONEBORG

Fyra ungdomar sköts ner vid grillkiosken i Tensta centrum i söndags. Hana Dinar menar att fler poliser inte är lösningen på skottlossning och våld: ”Det är ungdomar med problem, de har inget jobb eller plats i samhället, säger hon som uppfostrat två barn i stadsdelen.

Kulorna ven över torget, här i Tensta centrum i Stockholm. Mindre än ett dygn senare är skotthålen i korvkioskens fasad det enda som finns kvar av händelsen när fyra unga killar sköts ner. Hamburgarna fräser på stekbordet, sprejas med ketchup och langas ut genom luckan mot gatan.

– Man blir inte överraskad, förmodligen är det unga kriminella som försöker ta kål på varandra. Jag börjar lära mig höra skillnad på pistolskott och fyrverkerier, säger Tenstabon Carina Masreliez Kvarnbog och tar emot två hamburgare.

Annons
X

Polisen är helt frånvarande på torget under timmarna efter lunch. Carina Masreliez Kvarnborg tycker att polisen ska bli synligare och komma oftare, att det ska finnas fler väktare och att området ska få bättre belysning.

– Det känns väldigt otryggt här, med gäng som står och hänger utanför tunnelbanan. Jag försöker att inte röra mig utomhus i onödan efter klockan sex på kvällen. Det är så jäkla trist att några få personer ska förstöra för alla andra, säger hon.

En ung man kommer fram och förklarar att journalister inte är välkomna i Tensta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vilka är ni? Stick härifrån, det är inte någon som vill ha er här. Ingen kommer att vilja prata med er, säger han.

  Och han får delvis rätt. De flesta vänder på klacken så fort de förstår att de pratar med en journalist. Samtidigt vill många berätta om situationen. En av dem, en medelålders man som handlar frukt på torget, säger att han inte oroar sig för att råka ut för våldet eftersom de kriminella gängen enbart ger sig på varandra. Grönsakshandlaren, som inte heller vill ha sitt namn i tidningen, skakar på huvudet.

  – Man vet aldrig när eller var våldet kommer att inträffa. Det är polisens jobb att få ned våldet, mitt jobb är att sälja frukt och grönsaker, säger han.

  Men Hana Dinar, som uppfostrat två barn i Tensta, tror inte att fler poliser och hårdare tag är lösningen.

  – Jag tänker alltid att det handlar om ungdomar med problem, och att de behöver hjälp. Kanske har de för mycket energi som de inte kan göra någonting av, de har inget jobb eller plats i samhället, säger hon.

  Några hundra meter bort från torget försöker samhället, i det här fallet socialtjänsten i Tensta, att få ett 50-tal ungdomar att lämna sina kriminella liv bakom sig. Många av dem har tidigare varit hemlösa och åkt in och ut ur fängelset.

  Projektsamordnaren Ali Abdukadir berättar att de gjort stora framsteg under de första nio månaderna, men att vägen till ett helt normalt liv är en lång uppförsbacke. Lösningen handlar om att erbjuda jobb och utbildning, säger han.

  – Det handlar mycket om fattigdom. Är man socialbidragstagare och har knappt så det räcker är det svårt att ge till sina barn, och många familjer är stora och samsas i små lägenheter. Det är väldigt stora skillnader mellan Tensta och resten av staden.

  KARTA:
  Här sker flest skottlossningar i Stockholm

  Annons
  Annons
  X

  Hana Dinar menar att fler poliser inte är lösningen på skottlossning och våld.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X