Tendenser på tallriken

Tillbaka till naturen och trolleri med grönsaker, efter år av experimenterande i laboratorieköken. Några av årets bästa rätter är helt eller i stort sett vegetariska.

Under strecket
SvD
Publicerad
Kökstrender 2010: Rotsakshysteri råder på krogen. En av årets trender är betor i alla färger.

Kökstrender 2010: Rotsakshysteri råder på krogen. En av årets trender är betor i alla färger.

Foto: JUREK HOLZER
Kökstrender 2010: På Noma i Köpenhamn serveras maten ofta på en uppvärmd sten.

Kökstrender 2010: På Noma i Köpenhamn serveras maten ofta på en uppvärmd sten.

Foto: JUREK HOLZER
Rött kött - en parallelltrend. Helst japanska wagyubiffar från Nya Zeeland
med enkelomättade fetter som bokstavligen smälter i munnen.

Rött kött - en parallelltrend. Helst japanska wagyubiffar från Nya Zeeland med enkelomättade fetter som bokstavligen smälter i munnen.

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Långlångkok. Som Oaxens grishuvud - marinerat i tre dagar och ugnsbakat på
låg värme i 48 timmar. Serveras med sås på blod och portvin.

Långlångkok. Som Oaxens grishuvud - marinerat i tre dagar och ugnsbakat på låg värme i 48 timmar. Serveras med sås på blod och portvin.

Foto: JUREK HOLZER
Surt och syrat - allt från vanlig ättika till mjölksyrat och sur salladskål.

Surt och syrat - allt från vanlig ättika till mjölksyrat och sur salladskål.

Foto: JUREK HOLZER
Udda öl, cider, drinkar och fruktjuicer till olika rätter. Vitt vin. ”Man får böna och be om ett glas rött till avsmakningsmenyerna.”

Udda öl, cider, drinkar och fruktjuicer till olika rätter. Vitt vin. ”Man får böna och be om ett glas rött till avsmakningsmenyerna.”

Foto: SCANPIX
Kål. Grönkål, savojkål, spetskål och fänkål - i år igen.

Kål. Grönkål, savojkål, spetskål och fänkål - i år igen.

Foto: JUREK HOLZER
Surdeg. Alla stockholmare har en egen surdegsmamma på gång.

Surdeg. Alla stockholmare har en egen surdegsmamma på gång.

Foto: JUREK HOLZER
Råa saker från havet. Som lätt syrade ostron serverade på ett litet stenröse hos Mathias Dahlgren Matsalen.

Råa saker från havet. Som lätt syrade ostron serverade på ett litet stenröse hos Mathias Dahlgren Matsalen.

Foto: JUHA ROININEN
Årets vinländer: Frankrike och Italien. Områden: Loire och Maremma.

Årets vinländer: Frankrike och Italien. Områden: Loire och Maremma.

Foto: HANS ROTH
Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har  ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden  har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

Annons
Kökstrender 2010: Rotsakshysteri råder på krogen. En av årets trender är betor i alla färger.

Kökstrender 2010: Rotsakshysteri råder på krogen. En av årets trender är betor i alla färger.

Foto: JUREK HOLZER
Kökstrender 2010: På Noma i Köpenhamn serveras maten ofta på en uppvärmd sten.

Kökstrender 2010: På Noma i Köpenhamn serveras maten ofta på en uppvärmd sten.

Foto: JUREK HOLZER
Rött kött - en parallelltrend. Helst japanska wagyubiffar från Nya Zeeland
med enkelomättade fetter som bokstavligen smälter i munnen.

Rött kött - en parallelltrend. Helst japanska wagyubiffar från Nya Zeeland med enkelomättade fetter som bokstavligen smälter i munnen.

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Långlångkok. Som Oaxens grishuvud - marinerat i tre dagar och ugnsbakat på
låg värme i 48 timmar. Serveras med sås på blod och portvin.

Långlångkok. Som Oaxens grishuvud - marinerat i tre dagar och ugnsbakat på låg värme i 48 timmar. Serveras med sås på blod och portvin.

Foto: JUREK HOLZER
Surt och syrat - allt från vanlig ättika till mjölksyrat och sur salladskål.

Surt och syrat - allt från vanlig ättika till mjölksyrat och sur salladskål.

Foto: JUREK HOLZER
Udda öl, cider, drinkar och fruktjuicer till olika rätter. Vitt vin. ”Man får böna och be om ett glas rött till avsmakningsmenyerna.”

Udda öl, cider, drinkar och fruktjuicer till olika rätter. Vitt vin. ”Man får böna och be om ett glas rött till avsmakningsmenyerna.”

Foto: SCANPIX
Kål. Grönkål, savojkål, spetskål och fänkål - i år igen.

Kål. Grönkål, savojkål, spetskål och fänkål - i år igen.

Foto: JUREK HOLZER
Surdeg. Alla stockholmare har en egen surdegsmamma på gång.

Surdeg. Alla stockholmare har en egen surdegsmamma på gång.

Foto: JUREK HOLZER
Råa saker från havet. Som lätt syrade ostron serverade på ett litet stenröse hos Mathias Dahlgren Matsalen.

Råa saker från havet. Som lätt syrade ostron serverade på ett litet stenröse hos Mathias Dahlgren Matsalen.

Foto: JUHA ROININEN
Årets vinländer: Frankrike och Italien. Områden: Loire och Maremma.

Årets vinländer: Frankrike och Italien. Områden: Loire och Maremma.

Foto: HANS ROTH
Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har  ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden  har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

1/11
Kökstrender 2010: Rotsakshysteri råder på krogen. En av årets trender är betor i alla färger.

Kökstrender 2010: Rotsakshysteri råder på krogen. En av årets trender är betor i alla färger.

Foto: JUREK HOLZER
2/11
Kökstrender 2010: På Noma i Köpenhamn serveras maten ofta på en uppvärmd sten.

Kökstrender 2010: På Noma i Köpenhamn serveras maten ofta på en uppvärmd sten.

Foto: JUREK HOLZER
3/11
Rött kött - en parallelltrend. Helst japanska wagyubiffar från Nya Zeeland
med enkelomättade fetter som bokstavligen smälter i munnen.

Rött kött - en parallelltrend. Helst japanska wagyubiffar från Nya Zeeland med enkelomättade fetter som bokstavligen smälter i munnen.

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
4/11
Långlångkok. Som Oaxens grishuvud - marinerat i tre dagar och ugnsbakat på
låg värme i 48 timmar. Serveras med sås på blod och portvin.

Långlångkok. Som Oaxens grishuvud - marinerat i tre dagar och ugnsbakat på låg värme i 48 timmar. Serveras med sås på blod och portvin.

Foto: JUREK HOLZER
5/11
Surt och syrat - allt från vanlig ättika till mjölksyrat och sur salladskål.

Surt och syrat - allt från vanlig ättika till mjölksyrat och sur salladskål.

Foto: JUREK HOLZER
6/11
Udda öl, cider, drinkar och fruktjuicer till olika rätter. Vitt vin. ”Man får böna och be om ett glas rött till avsmakningsmenyerna.”

Udda öl, cider, drinkar och fruktjuicer till olika rätter. Vitt vin. ”Man får böna och be om ett glas rött till avsmakningsmenyerna.”

Foto: SCANPIX
7/11
Kål. Grönkål, savojkål, spetskål och fänkål - i år igen.

Kål. Grönkål, savojkål, spetskål och fänkål - i år igen.

Foto: JUREK HOLZER
8/11
Surdeg. Alla stockholmare har en egen surdegsmamma på gång.

Surdeg. Alla stockholmare har en egen surdegsmamma på gång.

Foto: JUREK HOLZER
9/11
Råa saker från havet. Som lätt syrade ostron serverade på ett litet stenröse hos Mathias Dahlgren Matsalen.

Råa saker från havet. Som lätt syrade ostron serverade på ett litet stenröse hos Mathias Dahlgren Matsalen.

Foto: JUHA ROININEN
10/11
Årets vinländer: Frankrike och Italien. Områden: Loire och Maremma.

Årets vinländer: Frankrike och Italien. Områden: Loire och Maremma.

Foto: HANS ROTH
11/11
Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har  ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden  har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

Här är årets kökstrender

När årets White Guide summerar krogtrenderna handlar det om fattiga råvaror i ett glamouröst sammanhang.
Se bästa krogarna och kökstrenderna enligt White Guide.

SvD

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons