Annons

Andreas Grube:Tempot i vinvärlden har skruvats upp

I den ständigt föränderliga vinvärlden går det inte längre att ta något för givet. Vad som var vinernas sanning för ett par år sedan är förlegat idag.

Under strecket
Publicerad

Illustrationsbild

Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1

Illustrationsbild

Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1
Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Hasse Holmberg/TT

”Och där faller ännu ett år sönder till små minnen”, sjunger Kent i den gamla 90-talsindiedängan Thinner. Och så här på 2010-talets sista gråkalla decemberdagar summerar vi ju faktiskt ett helt decennium av händelser och små minnen.

För egen del har det på många sätt varit ett fantastiskt decennium. På det personliga planet såklart mest på grund av mina två döttrar som fyller mitt liv med ett nytt ljus. Yrkesmässigt är det klivet in i vinvärlden, för ungefär sex år sedan, som är det mest omvälvande. Idag är jag glad att jag tog de där första stapplande stegen in i sommelierutbildningen och sedan vidare. Det har bokstavligen tagit mig på en fascinerande resa över stora delar av världen och berikat tillvaron med kunskap, upplevelser, doft- och smakkickar.

Annons
Annons

Det som kanske slår mig mest med det drygt halva decennium jag haft ynnesten att jobba med vin, är det ständigt uppskruvade tempot i utvecklingen. Jag började plugga vin på allvar under 2014 och mycket av det jag lärde mig då har redan blivit gammalt och förlegat. Dessa förändringar gör vinvärlden både större och mindre – på samma gång. Större genom att det görs mer bra vin på fler ställen än någonsin, mindre genom att det inte finns samma tydliga gränser mellan vinstilar, länder och regioner längre. Här ser vi tydligt hur klimatets raska förändringar har en avgörande påverkan som ständigt tvingar fram omställningar inom vinproduktionen.

Ett talande exempel fick jag på en lunchprovning med vinlegendaren Rajat Parr för ett par månader sedan. Rajat skulle jag beskriva som en amerikansk supersommelier tillika vinmakare som inte minst gjort sig känd som en av världens vassaste blindprovare. Han har någon slags välsorterat vinkartotek i huvudet och en väldokumenterad förmåga att spika såväl ursprung som årgång och producent på viner som han får blint i ett glas.

Skickliga vinmakare på alla kontinenter utmanar traditioner, tänker nytt, blickar framåt och skapar viner utifrån de förutsättningar de har.

Nu satt vi där och sippade på en chardonnay som han själv producerat på domänen Domaine de la Côte i kaliforniska Santa Barbara. Han berättade att han någon månad tidigare fått just det här vinet blint – och varit helt övertygad om att det var en vit Bourgogne. Världens kanske bäste blindprovare var inte ens i rätt världsdel – på sitt eget vin!

Detta säger mycket om hur vinvärlden ser ut idag. Skickliga vinmakare på alla kontinenter utmanar traditioner, tänker nytt, blickar framåt och skapar viner i alla tänkbara stilar utifrån de förutsättningar de har. Som Rajat Parr själv sammanfattade det vid den där lunchen: ”Att prova vin blint blir bara svårare och svårare – på grund av nya vinmakningsmetoder, nya vinmakare och nya stilar. Uppfriskande, tycker jag och ser fram emot att följa utvecklingen under kommande decennium.

Det här är för övrigt min sista krönika för i år, och med det vill jag dels passa på att önska god jul, dels tacka alla er som läst, hört av er, tyckt till, gillat, kritiserat och engagerat er i mina texter de senaste åren. Jag är uppriktigt tacksam och glad.
Vi ses i januari igen – med nyvässad penna och laddad åsiktsbössa. Skål!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons