Annons
X
Annons
X

Teliahärva utreds bakom lyckta dörrar

För att undvika att känsliga uppgifter röjs kommer morgondagens förhandlingar i tingsrätten om vad som ska hända med Takilants tillgångar i Sverige ske bakom lyckta dörrar. Det säger åklagare Berndt Berger till SvD Näringsliv.

Foto: SCANPIX

Berger är mycket tystlåten kring detaljerna i målet. Det som ska avhandlas på torsdagen är en begäran om så kallad kvarstad av Takilants tillgångar i Sverige. Det betyder att åklagaren vill hindra att Takilant kommer åt tillgångarna. Det misstänkta brottet är bland annat grovt mutbrott och penninghäleri och kvarstadsbeloppet är 1,55 miljarder kronor.

Åklagaren har angett två skäligen misstänkta uzbekiska medborgare som är kopplade till det Gibraltarregistrerade bolaget, som ju är det bolag som sålde en 3G-licens i Uzbekistan till Teliasonera.

Orsaken till att svensk åklagare är inblandad är att Takilant förra året öppnade ett konto i Nordea. Där fanns 30 miljoner dollar som frystes i avvaktan på morgondagens förhandling.

Annons
X

• CERVENKA:
”Vilken riskanalys gjorde regeringen?”

• LÄS MER:
Storägare kritiserar Nordeas Telia-affär

– De här pengarna har ju förts till Sverige och då har det misstänkta brottet begåtts här. När det gäller mutbrottet är det ju en fråga om var det brottet begåtts, säger Berger. Han vill inte gå in på hur man kom fram till summan 1,55 miljarder kronor eller om Takilant kan antas ha andra tillgångar i Sverige.

Om någon annan är misstänkt för brott i samband med den misstänkta mutan/penningtvätten är okänt.

Är någon på Teliasonera misstänkt för brott?

– Jag kan inte gå in på om det finns andra misstänkta.

Schweizisk polis genomför för närvarande en egen utredning kring misstänkt penningtvätt där Takilant är inblandat och både Berndt Berger och överåklagare Gunnar Stetler kom på onsdagen tillbaka från ett besök i Schweiz.

– Vi får nya uppslag hela tiden, säger Berger.

• LÄS MER:
Nordea kanske inte ens Googlade Takilant

• LÄS MER:
Mutmisstänkta på Telia Sonera

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X