Annons
X
Annons
X

Teliachefen: ”Det blir en sänkt utdelning”

Telia Soneras nya utdelningspolicy kommer med all sannolikhet att innebära en sänkning av utdelningen nästa år.

– Man ska naturligtvis förvänta sig en sänkning, säger vd Johan Dennelind.

Q4-rapporter 2015
[object Object]
Telia Soneras vd Johan Dennelind. Foto: Jessica Gow/TT

Telia Soneras utveckling på börsen har varit usel. De senaste fem åren har Telia-aktien fallit lika mycket som börsen har stigit, 25 procent.

Trösten för aktieägarna har varit aktieutdelningen. Direktavkastningen på nuvarande kursnivå är skyhögt över även de mest förmånliga sparkontona; i år är utdelningen 3 kronor på en aktiekurs på cirka 40.

Telia Sonera har nu bestämt om en ny utdelningspolicy med mål om en utdelning som motsvarar 80 procent av det fria kassaflödet. Enligt Telia innebär det att man ska räkna med en utdelning på ”minst 2 kronor” nästa år, men i en intervju med SvD så preciserar sig Dennelind.

Annons
X

– Man ska naturligtvis förvänta sig en sänkning och det tror jag är förväntat av marknaden, säger Johan Dennelind.

Vilken nivå ska aktieägarna förvänta sig?

– Då ska man titta på förväntningarna i marknaden och de ligger ungefär där vi har lagt utdelningspolicyn, minst 2 kronor och minst 80 procent av kassaflödet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trots detta ville Johan Dennelind formellt inte kalla förändringen för en sänkning av utdelningen.

  – Om vi hade haft fortsatt verksamheten med samma uppsättning som i dag (inklusive Eurasien, reds anm) och hade ändrat policyn på det här sättet så hade investerarna sett det som en sänkning. Därför är det viktigt att säga att det inte är en sänkning utan en anpassning. Men det är klart att det är ett mindre absolut belopp vi säger för 2016 än för 2015.

  Utdelningen bortom 2016 beror på utvecklingen för Telia Soneras fria kassaflöde och där räknar Dennelind med en nedgång i år och en uppgång under 2017.

  Telia Soneras bokslut visade på ökad lönsamhet i Sverige och rörelsemarginalen i den svenska verksamheten ligger betydligt högre än i resten av koncernen, 38,5 procent mot 23,3 procent i region Europa och 27,8 procent i Finland.

  Hur ser du på risken att svenska kunder känner att de får betala för era euroasiatiska äventyr?

  – Jag ser inte den kopplingen på det sättet. Vi har en uppgift att se till att våra svenska kunder får vad de förväntar sig och till det pris de förväntar sig och just nu får de det. Vi har bra momentum i vår verksamhet både inom tv, bredband och mobilt, säger Dennelind.

  Annons
  Annons

  Telia Soneras vd Johan Dennelind.

  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X