Annons
X
Annons
X

Telia viker sig för diktaturkritik

Telialedningen viker sig för den hårda kritiken efter avslöjandet av att säkerhetstjänsterna i flera diktaturer utnyttjar bolagets nät. Ett nytt handlingsprogram för hur bolaget ska arbeta i diktaturer ska tas fram.

Telia Sonera, med vd Lars Nyberg, ska ändra på sitt sätt att jobba i diktaturer.
Telia Sonera, med vd Lars Nyberg, ska ändra på sitt sätt att jobba i diktaturer. Foto: SCANPIX

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade för en dryg vecka sedan att säkerhetstjänsterna i Azerbajdzjan, Vitryssland och Uzbekistan har full tillgång till Telias nät. Datatrafik och telefonsamtal har avlyssnats vilket lett till att oppositionella gripits.

Avslöjandet ledde till högljudda protester från stora aktieägare och Stockholms kommun hotade att säga upp 40 000 Teliaabonnemang. I dag har finansmarknadsminister Peter Norman, som företräder storägaren svenska staten, haft möten med Telialedningen och andra stora aktieägare.

Direkt efter mötet kom ett pressmeddelande från Telia om att bolaget nu inleder ett handlingsprogram för hur det ska hantera integritets- och yttrandefrihetsfrågor i icke-demokratiska länder ”på ett bättre och mer transparent sätt”.

Annons
X

”Vi tar avstånd från alla kränkningar av mänskliga rättigheter och vill skicka en tydlig signal om att vi tagit till oss kritiken och är beredda att göra det vi kan för att stödja strävan mot ett öppnare samhälle i alla de länder vi finns”, skriver telejättens ordförande Anders Narvinger i ett pressmeddelandet.

Men samma dag ger vd Lars Nyberg ett motstridigt budskap i en intervju. Där säger han att ”det är svårt för en enskild operatör” att ta ledningen i arbetet för mänskliga rättigheter i diktaturer,
läs mer här.

Annons
Annons
X

Telia Sonera, med vd Lars Nyberg, ska ändra på sitt sätt att jobba i diktaturer.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X