Annons
X
Annons
X

Telia tog bort avgift – så gör din operatör

Roamingavgifterna inom EU slopas under 2017. Telia Sonera har redan nu tagit bort avgifterna i Norden och Baltikum. SvD Näringsliv har frågat hur andra bolag tänker möta den nya konkurrensen om resande kunder i Europa.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Foto: Christine Olsson/TT

Telia Sonera: "Naturligt steg"

Från den 17 december 2015 kan Telia Soneras kunder som reser i Norden eller Baltikum ringa ett lokalt samtal, surfa, sms:a och mms:a utan att det kostar mer än i Sverige. Tjänsten går huvudsakligen via företagets egna nät i Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen.

– Vi ser det som ett naturligt steg. Det är däremot lite tidigt att dra slutsatser om intäkter och kostnader ännu, säger Thomas Moe, roamingchef på Telia Sonera.

Genom den slopade avgiften hoppas företaget att fler ska börja använda roaming.

– Det ska bli spännande att se hur det här påverkar våra kunders vanor. Vi ser att både företag och privatkunder har behov av att koppla upp sig utomlands.

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ingen prisökning i sikte

Sommaren 2017 slopas roamingavgifterna inom EU, vilket är positivt för alla svenskar som reser i Europa. Samtidigt väntas antalet utländska besökare som använder mobilerna i Sverige att öka.

– Det är därför vi som operatör inte är emot det här. Svenskarna reser mycket och många utländska besökare äger fastigheter i Sverige och reser hit privat, inte bara i tjänsten, säger Thomas Moe på Telia Sonera.

Den 15 december kommer EU-parlamentet att meddela vilka priser som ska gälla mellan de europeiska operatörerna och hur mycket data som tillåts överföras när de nya reglerna träder i kraft.

– Vi i Norden vill ha lägre priser än centraleuropeiska operatörer och förhandlingarna pågår just nu. Det är inte sannolikt att priserna stiger, säger Moe.

Annons
X
Annons
X
Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Foto: Bertil Ericson/TT

Telenor: "En win win-situation"

Telenor erbjuder privatkunder fri dataroaming för surftrafik i Norge och Danmark. Bolaget kan inte svara på om ytterligare avgifter kommer att slopas före 2017.

– Men det är inget som vi utesluter heller. För vi kan redan nu konstatera att roamingen ökar om priserna sänks. När det sker skapas en win win-situation för både företaget och kunderna, säger pressansvarige Aron Samuelsson.

Det stora hindret hittills har varit att Telenors priser skiljer sig mot andra operatörers. Enligt Samuelsson blir den viktigaste utmaningen för bolaget att försöka reglera priserna mellan operatörerna i de olika länderna.

– Fler personer reser söderut än tvärtom och mobiloperatörerna i södra Europa har varit mindre benägna att acceptera en ömsesidig prissänkning. Det har vi delvis börjat rucka på genom att förhandla på koncernnivå.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Terje Bendiksby/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  Foto: Terje Bendiksby/TT

  Tele2: "Utesluter inget"

  Tele2 har länge varit en drivande kraft i utvecklingen av lägre priser och planerar att fortsätta med det, enligt kommunikationschef Viktor Wallström. Men företaget har än så länge inte tagit bort några roamingavgifter i förväg.

  – Våra kunder är nöjda med våra datapaket, men vi utesluter förstås inget, utan fortsätter att utmana med våra priser.

  För att kostnaderna ska täckas även fortsättningsvis efterfrågas en reglering av priserna som operatörerna inom EU tar av varandra när de nyttjar varandras nät.

  – Vi hoppas att man ser det perspektivet i Bryssel där förhandlingarna pågår. Det är förutsättningen för en ökad konkurrens och hållbart lägre priser.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Foto: Bertil Ericson/TT

  Tre: "Räds inte utvecklingen"

  Bolaget Tre meddelar att man hela tiden ser över sina produkter och tjänster, vilket inkluderar roaming. Företaget erbjuder redan nu sina kunder fri dataroaming i Danmark.

  Per Schelin, chef för produkter och verksamhetsutveckling, förklarar att sänkningen av roamingavgifter inom EU kommer att ske successivt, med början den 30 april.

  – Vi kommer givetvis att följa samtliga steg, men på exakt vilket sätt återstår att se då vi inväntar ytterligare information från EU gällande den praktiska implementeringen.

  Även om de nya direktiven skulle leda till ett intäktstapp, så ser företaget positivt på utvecklingen. Detta eftersom den främjar kunderna och användningen av mobila tjänster i stort.

  – Vi vet fortfarande inte hur regleringen mellan operatörerna kommer att se ut och vilka nivåer som EU tycker är rimliga. Men vi får inte vara rädda för utvecklingen, utan se möjligheterna, säger Schelin.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X