Annons
X
Annons
X

Telia står fast: Visste inget om Gulnara Karimova

Telebolaget Teliasonera står fast vid tidigare uppgifter om att man inte kände till några kopplingar mellan Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president, och bolaget Takilant som Telia köpte den uzbekiska licensen av.

Foto: SCANPIX

Teliasonera förklarade i september förra året, efter uppgifter i SVT:s Uppdrag Granskning om kopplingar mellan Takilant och Gulnara Karimova, att man inte hade någon sådan information.

”Vid förvärvstillfället utfördes en bakgrundskontroll av Takilant … Vad Takilant gjort med den köpeskilling som utbetalats, eller om det funnits någon koppling till andra personer i Uzbekistan har TeliaSonera inte någon vetskap om”, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Uppgifter som kom ut på torsdagen pekar emellertid i en helt annan riktning. Material som åklagare lämnat in till hovrätten innehåller interna mejl där det tydligt framgår att personer på höga positioner inom Teliasonera väl kände till att Gulnara Karimova hade en viktig roll i affären.

Annons
X

På frågan om Teliasonera fortfarande står för uttalandet från september svarar nu bolagets presschef Salomon Bekele så här:

– Vi stod för det då och vi har ju inte ändrat det uttalandet.

Men det motsägs ju av de här senaste uppgifterna?

– Mer än så säger vi inte nu. Vi har förtroende för att det här klargörs i Mannheimer Swartlings utredning som väntas bli klar under andra halvan av januari.

Bekele säger också att de interna mejl som åklagaren redovisat är nya uppgifter för Teliasonera.

Men hur kan det vara nya uppgifter för er, det handlar ju om interna mejl?

– Vi har som sagt förtroende för att den oberoende utredningen ska bringa klarhet i detta.

Den ansvarige ministern Peter Norman säger i en skriftlig kommentar att om de här nya uppgifterna stämmer så är det mycket allvarligt.

Näringsutskottets vice ordförande, miljöpartisten Jonas Eriksson, reagerar på att uppgifterna kommer fram först nu.

– De hade inga som helst misstankar eller kunskap om att familjen Karimov låg bakom men de här mejlen pekar ju i en helt annan riktning … Om Telia hade velat lägga alla korten på bordet så hade de här mejlen kommit fram, säger Jonas Eriksson till TT.

QUIZ: Vad kan du om telefonnummer? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om internetadresser? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om sociala medier? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X