Telia Sonera växer i korrupta länder

Telia Soneras dotterbolag i de gamla sovjetstaterna redovisar lysande tillväxttal i årsredovisningen. Men Anders Igels heta tillväxtmarknad är samtidigt en mardrömslik riskmarknad präglad av korruption och polisvåld.

Under strecket
Publicerad
Annons

Halvstatliga Telia Sonera är införstådd med läget men försvarar sin närvaro i regionen:
– Vi vill vara ett gott exempel i de här länderna, säger Telia Soneras Erdal Durukan, en av bolagets nyckelpersoner i Centralasien och Kaukasus. Han är vd
i holdingbolaget Fintur där de fyra dotterbolagen ingår.
– Vi betalar våra skatter och vill ha en verksamhet som är positiv för medborgarna.
Polismisshandel och regelrätt tortyr är vanligt eller mycket vanligt i tre av de fyra länder som vd Anders Igel och Telia Sonera har investerat i Kaukasus. Allt enligt Amnesty Internationals årsrapport för 2005.

Azerbajdzjan, Georgien och Moldavien anklagas alla för att använda tortyr mot sina medborgare. Kazakstan, där Telia Sonera har sitt största dotterbolag, nämns inte lika ofta i Amnestys rapport.
Men det ska inte tolkas som att det är ett mer tolerant land, enligt Torgny Hinnemo, UD:s expert på Centralasien och Kaukasus.
– Läget för mänskliga rättigheter har förvärrats i Kazakstan och Azerbajdzjan den senaste åren. Det finns en oro hos regimerna där att de mjuka revolutio erna i grannländerna Georgien och Ukraina ska sprida sig, säger han.
Telia Sonera redovisade drygt fyra miljarder kronor i omsättning förra året för verksamheterna i Kazakstan, Azerbajdzjan,
Georgien och Moldavien. Det är 5 procent av bolagets totala omsättning.
Ökningen av omsättningen jämfört med året innan var hela 49 procent.
Resultatet och framför allt den snabba tillväxten i Kaukasus är ljuv musik för ledning, styrelse och ägare när hemmamarknaden i Norden har slutat växa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons