X
Annons
X

Telia Sonera tar en stor risk i öst

Telia Soneras vd Lars Nyberg tar en kalkylerad risk. Lönsamhet mot skandalrisk. Den dagen en smutsig mutaffär exploderar i öst riskerar både Telia Sonera och storägaren svenska staten att anklagas för att vara diktaturkramare.

Att börsjättar är insyltade i affärer med diktaturer är vardagsmat. Telia Sonera har en ovanligt stor verksamhet i ljusskygga stater i före detta Sovjetunionen. Men man är långt ifrån ensam. En rad andra stora svenska koncerner är på plats i regionen. För att inte tala om alla välkända bolag som har verksamhet i enpartistaten Kina: Ericsson, Sandvik, SKF, Electrolux, Alfa Laval, för att bara ta ett litet axplock.

Bolagen har ett klassiskt och återkommande argument för att man investerar i diktaturstater och skakar hand med lokala politiker varav vissa snarare är skojare och gangstertyper än seriösa demokratibyggare. Argumentet går ut på att det är bättre att vara på plats och försöka lansera ett västerländskt synsätt när det gäller exempelvis arbetslagstiftning och yrkessäkerhet än att lämna invånarna och arbetstagarna i sticket. Det vinner ingen på, enligt företagen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X